Тест

Пливти, бігти чи крутити педалі? Експерти назвали "спорт довгожителів"

Це не означає, що від бігу або боксу немає користі. Але наука все ж радить узятися за ракетку або надягти купальний костюм.

Про це пише Today.

Учені з Оксфордського університету дійшли до такого висновку, провівши опитування серед 80 тисяч людей.

"Ми виявили очевидне зниження ризику смерті від усіх хвороб, якщо ви – велосипедист, якщо займаєтеся аеробікою, якщо ви - плавець та якщо ви займаєтеся ракетковим видом спорту", - розповів NBC News дослідник Чарлі Фостер.

"Дивно, але ми не побачили жодного зниження ризику смерті від бігу або футболу", - сказав він.

Науковці назвали види спорту, котрі справді подовжують життя. Фото iakovenko123/Depositphotos

Можливо, це пояснюється тим, що бігають або займаються командними видами спорту зазвичай люди молоді, а з віком перестають, бо "переросли", вважає Фостер. А серед жінок значно менше таких, що надають перевагу командному спорту.[L]

Звісно, вченим ще знадобиться значно більше досліджень на цю тему. Одначе одне вони можуть упевнено рекомендувати вже зараз: якщо ви покинули командний спорт, неодмінно знайдіть собі інший.

"Не треба ставитися до спорту серйозно. Ним просто слід займатися регулярно", - підсумував Фостер.

Середній вік респондентів, що взяли участь у дослідженні Фостера та його колег, був 52 роки. Більшість узагалі майже не займалися спортом, і лише 44% слідували рекомендаціям лікарів щодо фізичної активності в цьому віці: 30 хвилин помірних навантажень щодня більшу частину тижня або інтенсивних – але тричі на тиждень.

Літній вік - ніяка не причина прощатися зі спортом. Фото Wavebreakmedia/Depositphotos

Найдієвішим рецептом довгожителя, за підрахунками дослідників, є теніс, сквош та бадмінтон. Порівняно з "диванними мешканцями" люди, котрі в літньому віці регулярно займаються ракетковим спортом, ризик померти в наступні після першого опитування 9 років був на 47% нижчим.

На 28% нижчим він був у плавців, на 27% - у тих, хто любить аеробіку чи танці, на 15% - у велосипедистів.

Коли людина займається спортом разом із кимось, вона отримує "2 в 1": і користь від самого фізичного навантаження, і задоволення від спілкування, і веселощі.

Фостер підкреслює, що результати дослідження в жодному разі не применшують користь від "сольних" видів фізичної активності – ходіння, бігу тощо.

"Знайдіть щось, що вам подобатиметься, займайтеся цим із людьми, котрих любите, і воно зіслужить вам добру службу", - підсумував дослідник.

Нагадаємо, нещодавно американські вчені заявили, що секс у літньому віці дуже корисний для жінок. А от для чоловіків - не зовсім.