Тест

5 міфів про госпітальні округи

Одним із елементів змін в системі охорони здоров'я є формування госпітальних округів. Процес їхнього створення тільки стартував, але вже супроводжується різними трактуваннями, що викликають непорозуміння.

Госпітальні округи створюються для того, щоб упорядкувати мережу закладів медичної допомоги.

Інфографіка moz.gov.ua. Для збільшення натисніть на зображення

Для створення мережі госпітального округу визначається лікарня інтенсивного лікування, яка буде найбільш потужною в окрузі.

[L]Решта лікарень будуть перепрофільовані таким чином, щоб там надавались послуги, що не потребують високотехнологічного обладнання.

До складу госпітального округу повинно входити не менше однієї багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого та/або другого рівня та інші заклади охорони здоров’я.

Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування 1-го рівня має обслуговувати не менше 120 тис осіб, а 2-го рівня – не менше 200 тис осіб.

Адміністративним центром госпітального округу визначається населений пункт, як правило, місто з населенням понад 40 тис. осіб, в якому розміщена багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування другого рівня.

Зона обслуговування госпітального округу визначається своєчасністю доїзду до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, що не повинен перевищувати 60 хвилин, та бути еквівалентна радіусу зони обслуговування 60 км.

МОН пояснило 5 найпоширеніших міфів про госпітальні округи, щоб уникнути непорозумінь серед медичних працівників та пацієнтів.