Тест

У Дніпродзержинську зникли 26 "мертвонароджених" малюків

У Дніпродзержинську розгорівся скандал з приводу зникнення немовля із пологового відділення 9-ої міськлікарні.

21 січня 2009 року мешканка села Новомихайлівка Криничанського району Юлія Дамченко народила хлопчика. Після пологів молодій матусі повідомили, що її хлопчик помер іще в утробі. Однак тіло немовляти медики батькам не віддали, сказавши, що вже поховали його разом із післяопераційними відходами, пише Сегодня.

"Це плід. У нього не було ані довідки про народження, ані імені та прізвища, тому ховати його можна було не окремо", - розповіла спеціаліст Дніпродзержинського управління охорони здоров'я Наталія Ктітарова.

Між тим, бабуся новонародженого хлопчика уже два роки намагається знайти місце, де лікарі поховали її онука. "Коли ми підняли всі документи, виявилося, що у списках мертвонароджених дітей наша дитина не значиться, і у морг він не поступав. Ми з'ясували, що мертвих дітей лікарня ховає лише у тому випадку, якщо батьки пишуть відмову від них, та моя невістка відмову не писала", - розповідає Тетяна Дамченко.

За словами жінки, для її сина Олега та його дружини втрата малюка стала серйозною травмою. Вони дуже чекали, коли з'явиться дитина і ще до народження дали йому ім'я - Роман.

Після кількаразових звернень Тетяни Демченко у правоохоронні органи минулого лютого, прокуратура Дніпропетровської області порушила кримінальну справу за фактом халатності посадових осіб Дніпродзержинської міськлікарні №9 і дала дозвіл на проведення ексгумації поховань післяопераційних відходів, серед яких мав бути і новонароджений хлопчик, розповіли у прес-службі прокуратури.

"Дозвіл батьків на те, аби лікарня ховала мертвонароджену дитину має бути відображений у історії пологів із особистим підписом породіллі. А у цьому випадку нічого подібного лікарі не зробили", - каже старший слідчий відділу облпрокуратури Денис Шевченко.

18 квітня робітники КП "Дніпродзержинський спецкомбінат" у присутності співробітників прокуратури відкрили могилу. Серед післяопераційних відходів тіло дитини не знайшли.

У прокуратурі Дніпропетровської області поки що утримуються від коментарів з приводу результатів ексгумації. А Тетяна Дамченко сподівається, що тепер кримінальну справу перекваліфікують у більш тяжку статтю.

"Я не знаю, які махінації проводили у пологовому будинку причетні до цієї історії люди, але моє серце підказує, що онук живий та знаходиться десь поруч на території Дніпропетровської області. Можливо, його передали у бездітну родину. Але ми не вгамуємося, доки не знайдемо нашого малюка і не поставимо крапку у цій історії", - каже жінка.

Проблемою зникнення новонародженого із пологового відділення зацікавилися депутати міськради Дніпродзержинська. "Якщо немає жодних свідків і доказів того, що малюк помер під час пологів, я допускаю, що він живий і його могли продати", - зазначає депутат міськради Віталій Купрій.

За словами депутата, протягом двох років у 9-ій міськлікарні Дніпродзержинську зникло начебто 26 мертвонароджених малюків. А у облпрокуратурі повідомили, що у справі знайшли уже 15 постраждалих батьків, і це зазначено у матеріалах кримінальної справи.