Безробіття молоді на Донеччині за рік зросло майже на третину

— 29 червня 2011, 13:35

За рік офіційний показник безробіття серед молоді Донеччини зріс майже на третину (27%) і склав 45 відсотків від загальної кількості зареєстрованих безробітних. Про це свідчать дані обласного управління статистики, пише Deutsche Welle.

Молодь, яка отримує вищу освіту, виявилась особливо вразливою на ринку праці, відзначають експерти. Найчастіше випускники вищих навчальних закладів не можуть влаштуватися за фахом, оскільки роботодавець шукає працівника з досвідом роботи.

Крім того, молоді люди з вищою освітою дедалі менше бажають працювати за маленьку зарплатню, яку їм пропонують, сказала Deutsche Welle керівник проектів "Фундації локальних ініціатив Донеччини" Олена Доля. За її словами, сьогоднішня молодь амбітна, тож, маючи дипломи, наприклад, фахівців з міжнародних відносин чи юристів воліють радше сидіти дома, аніж працювати за півтори тисячі гривень на місяць.

Водночас, як зауважує Доля, ринок праці Донецької області має свої характерні проблеми, які вже багато років не можуть вирішитися.

Так, на окремі робітничі спеціальності пропонується заробітна платня, що є більшою, ніж в офісного працівника, але знайти молодих працівників за таким фахом вкрай складно, оскільки молодь переважно намагається отримати вищу освіту. Вже упродовж кількох років місцева влада порушує питання про необхідність соціальної реклами робітничих спеціальностей. Але намагання підвищити привабливість робітничих професій поки що не мають успіху, вважає експерт.

Крім того вона вказала і на інші можливі причини зростання безробіття серед молоді в регіоні, зокрема, проведення адміністративної реформи, оскільки під скорочення серед держслужбовців у першу чергу потрапляли наймолодші.

Реклама:

Головне сьогодні