Тест

Вузи вмовляли студентів йти на контракт, хоча вони "проходили" на бюджет

Про це сказала спостерігач за вступною кампанією у ВНЗ від Громадянської мережі "Опора" Марина Макуха на прес-конференції у вівторок.

Вона розповіла, що серед звернень, що надходили в організацію, часто звучала інформація про те, що приймальні комісії вишів ще до оприлюднення рейтингових списків обдзвонювали абітурієнтів для того, щоб поцікавитися, чи будуть вони навчатися в їхньому виші.

Якщо абітурієнт відповідав позитивно, йому пропонували принести оригінали документів ще до початку "хвиль" зарахування, повідомляють "Українські Новини".

"Це означало, що такі виші фактично мали одну "хвилю" зарахувань, тобто всі абітурієнти, які мали оригінали документів, були зараховані 1 серпня, а інші абітурієнти, хоча й мали на це право - не були зараховані, навіть незважаючи на те, що мали вищий конкурсний бал. Зрозуміло, що це порушення", - підкреслила Макуха.

Вона зазначила, що часто в телефонному режимі представники приймальних комісій цікавилися про бажання абітурієнта вчитися у виші й перед третьою "хвилею" зарахування.

"Телефонний режим не є офіційним. А коли абітурієнти відмовлялися в телефонному режимі - їх не включали до списку рекомендованих до зарахування", - сказала Макуха.

Ще однією проблемою, з її слів, стало те, що деяким абітурієнтам дзвонили до 10 серпня й повідомляли, що вони не проходять на державне замовлення й пропонували укласти контракт.

Макуха підкреслила, що це є грубим порушенням.

При цьому вона повідомила, що багато хто з тих, хто погоджувалися, зрештою виявлялися в списку рекомендованих до зарахування, однак у зв'язку з укладенням контракту вже не могли претендувати на навчання на безкоштовній основі.

Крім того, серед проблем, з якими зіштовхнулися абітурієнти, вона назвала той факт, що деякі виші в останній день прийому самостійно визначали час закінчення прийому документів і багато абітурієнтів спізнювалися.

Деякі абітурієнти також зіштовхнулися з тією проблемою, що вони з більшим балом виявлялися не зарахованими, у той час, як інші, з меншим балом, виявлялися зарахованими.

Така ситуація, зі слів, Макухи, пов'язана з тим, що деякі виші зараховували абітурієнтів, оскільки ті приносили оригінали документів раніше, що й ставало підставою для зарахування.

"Опора" заявляє, що однією з проблем вступної кампанії у вищі навчальні заклади стало те, що абітурієнти мали обмежені можливості подавати апеляції на результати творчих конкурсів.