Тест

У Львові видали альтернативний підручник з історії

У нього увійшла вся основна інформація шкілької програми, а також і та, що не потрапила у міністерський підручник з історії України, пише Радіо Свобода.

Зокрема, такі теми, як Голодомор, діяльність УПА, радянські репресії. На 160 сторінках посібника "Вступ до історії України для п’ятого класу" багато кольорових фотографій, мап. Книжка написана легко і доступно для 10-11-річних школярів. Ідея написати посібник з історії України виникла у молодого вчителя історії СШ №28 Львова Андрія Закалюка, коли торік Міністерство освіти, несподівано для освітян, видало новий підручник з історії України.

У ньому суттєво змінені матеріали про Другу світову війну у порівнянні з версією 2005 року: міністерство не включило матеріали про бій під Крутами, про діяльність УПА, Голодомор не називається "геноцидом", словом не згадується й про українське дисиденство, українську революцію, а ще міністерська цензура зачепила українських діячів, які боролись за відновлення незалежності України.

У посібнику подані фотографії українських героїв Євгена Коновальця, Степана Бандери, Романа Шухевича. Щодо кількості жертв Голодомору 1932-1933 років, то автор вказує цифри від 3 до 10 мільйонів.

Львівські вчителі могли висловити власні зауваження щодо змісту посібника і їхні побажання були враховані. Півроку тривали дискусії щодо нового посібника, консультували львів’ян і науковці зі Східної України. Виконувач обов’язків начальника управління освіти Львівської міськради Катерина Гороховська розповіла, що управління освіти рекомендує вчителям історії використовувати посібник, який доповнює за змістом міністерський. Мерія придбала для шкіл 2 тисячі книжок, тобто одна припадатиме на 4-5 учнів. Вартість посібника – 35 гривень.