Держава "кинула" найкращих студентів з навчанням за кордоном? Відео

— 17 вересня 2012, 13:25

Про це заявляють студенти, які тепер змушені платити свої гроші за те, аби виїхати на навчання, йдеться у сюжеті ТСН.

Адже молоді люди вже витратили кошти на оформлення віз і документів. Однак обіцяних грошей студенти так і не отримали.

Їхні спеціальні карткові рахунки порожні. А європейські вузи попереджають, що в разі несплати своєчасно всієї необхідної суми, на українські місця знайдуться інші охочі.

Відтак молоді співвітчизники відверто шкодують, що довірилися державі та зв'язалися з її програмою замість шукати щастя в здобутті стипендії від Євросоюзу.

"На цей момент особисто я витратив уже більше тисячі євро. Ці гроші в мене пішли на оплату першого семестру навчання в Австрії, резервування гуртожитку, оформлення документів, проїзд до Києва і назад", - розповів херсонський студент Костянтин Барабанов.

Міністр освіти Дмитро Табачник запевнив, що про такі проблеми чує вперше. За його статистикою, усе гаразд – студенти їдуть за кордон. Хоча із загальної вартості програми, 45 млн гривень, на вересень виділили менше половини.

Урядовець вважає, що під його гарантії виші повинні були сплатити свої гроші.

"Університети навіть з коштів спецрахунку заплатили, і міністерство гарантує повернення. Тому що на виконання цієї програми у бюджеті було передбачено на жовтень-листопад. Тобто ми одержимо кошти в жовтні-листопаді", - пояснив Табачник.

У вишах теж бадьоро рапортують: їхні спудеї на навчання за кордон виїздять і гроші з бюджету їм почали виплачувати. Хоча визнають, що студентам та закордонним університетам їх іще не перерахували, бо довго розбиралися з нюансами карткових рахунків та інших питаннях бухгалтерії.

Реклама:

Головне сьогодні