Чорнобиль за 27 років після аварії. Фото з неба

Лікар, фотоблогер, мандрівник Олександр Чебан опублікував у своєму ЖЖ фото Чорнобиля з висоти 10 тисяч метрів над рівнем моря.

Як пише у коментарях під фото сам блогер, побачене змусило згадати ті емоції, які він "відчув, відвідавши Прип'ять у 2006-ому, адже зверху помітні дуже багато деталей".

"Місто, яке застигло у вісімдесятих, а зараз поступово здається перед наступом перед лісу… За рівнем емоційного навантаження Прип'ять стоїть в одному ряду з Освенціумом серед усіх місць, де я побував", - пише у коментарях під фотографіями Олександр Чебан.

Прип'ять все більше оточують ліси
Місця з фото у розкадровці Олександра Чебана

Чорнобильська катастрофа 1986 року – найбільша за всю історію ядерної енергетики до вибуху на АЕС "Фукусіма-1", як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками.

Близько 200 000 осіб були евакуйовані із зон забруднення. Довкола Чорнобиля встановлена 30-кілометрова зона відчуження.

За ступенем радіаційного впливу було встановлено чотири зони ураження. Перша зона - зона повної загибелі хвойних порід з частковим пошкодженням листяних порід (так званий рудий ліс).

Площа цієї зони – близько 4,5 тисяч гектарів. У ніч вибуху на 4-му енергоблоці ці дерева були настільки сильно опромінені, що стали неприродно рудими.

На будівництво "Укриття" над четвертим енергоблоком пішло 400 тисяч кубічних метрів бетонної суміші та 7000 тонн металоконструкцій. Він був збудований у найкоротші терміни - 206 днів. У будівництві "Укриття" було задіяно 90 тисяч осіб. Пізніше спорудженню було дано неофіційне ім'я "Саркофаг".

Зараз через небезпекою руйнування саркофага над 4-м енергоблоком ЧАЕС ведуться роботи з перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему. Дану роботу планується закінчити в 2015 році.

Новий об'єкт буде міцною сталевою конструкцією заввишки 108 м і довжиною 150 м, в якій будуть знаходитися технологічний корпус та допоміжні споруди.

Тут і далі - фото з Прип'яті, зроблені автором блогу кілька років тому
Реклама:

Головне сьогодні