Тест

ВІЛ–позитивні пацієнти клініки "Лавра" прикували себе наручниками до ліжок. Фото

Про це у середу повідомляє пацієнтська організація ЮКАБ.

Причиною цього стало те, що їх силовими методами намагаються виселити у невідповідне приміщення по вулиці Галицька.

П"резидент Національної академії медичних наук України Андрій Михайлович Сердюк, якого і раніше пацієнти звинувачували у нелюдському ставленні до них, використовує адміністративний ресурс та докладає всіх зусиль для того, щоб силовим методом здійснити переїзд клініки у невідповідне приміщення по вулиці Галицька", - йдеться у повідомленні.

Таким чином, руйнуються всі попередні домовленості, щодо безболісного та адекватного переселення клініки, пояснюють пацієнти.

Ці домовленості були зафіксовані у Меморандумі, який було підписано 11 липня цього року НАМН України з пацієнтами клініки та представниками церкви.

"Пацієнти залишатимуться у лікарні до тих пір, поки доручення Сердюка не буде анульовано, а приміщення нової клініки за адресою вул. Амосова, 5 у Києві не буде готове функціонувати як повноцінна лікарня", - вказано у повідомленні ЮКАБ.

[L]Як відомо, клініку збиралися остаточно виселити ще в липні. Повідомлялося, що з неї вже вивозять обладнання.

Проте 11 липня між церквою, державою та ВІЛ-інфікованими пацієнтами було підписано меморандум, згідно з яким пацієнтів клініки, у якій лікують хворих на ВІЛ/СНІД, не виселятимуть, поки нове приміщення лікарні не буде готове.

У ньому, зокрема, було сказано, що приміщення Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського буде недоторканим, поки повністю не відремонтують будинок по вулиці Амосова, куди має переїхати клініка для пацієнтів ВІЛ/СНІД.

Документ став наслідком протесту пацієнтів на наказ Кабміну від 1 липня, що постановив протягом тижня (до 8 липня) виселити клініку та її пацієнтів з приміщення, в якому вони наразі отримують життєво-необхідне лікування.

"Ми були готові прикувати себе до ліжок, аби лише не дати вивезти обладнання з клініки", - розповів тоді Дмитро Шерембей, голова організації ЮКАБ.

Українська правда. Життя