Тест

На стінах будинків з'явилися портрети демонстрантів Євромайдану

У суботу на вулицях у центрі Києва з'явилися фотографії учасників мирного протесту. Відразу дві ініціативні групи, незалежно один від одного, в один день розмістили великоформатні знімки активістів Євромайдану в публічному просторі.

На одному з будинків на Ярославовому Валі, який кияни про себе називають "будинком Бродського", на замурованих бетоном вікнах, прямо над цитатами російського поета, з'явилося сім чорно-білих портретів усміхнених людей.

"Відважились посміхнутись. Посмішка дає надію. Понадіявшись, можна починати діяти", – пояснюють задум проекту його ініціатори - француз Арно Люме, українська художниця Алевтина Кахідзе, засновниця платформи "Велика Ідея" Ірина Соловей і фотограф Євген Чорній.

Також чорно-білі портрети інших демонстрантів Евромайдана з'явилися на стіні закритого на реконструкцію ЦУМу – їх розмістили ініціатори спільноти "Ukraine is everyone". "Сьогодні ми провели наш проект в Києві на куті вулиць Хрещатик та Хмельницького. Фотографії простих українців різного віку, соціального стану,статі. Вони всі з різних точок України від сходу до заходу", - кажуть організатори.

Обидві ініціативи є частиною міжнародного відкритого арт-проекту Inside Out Project, мета якого – перетворити особисті ідентичності у твори мистецтва. Проект був спочатку створений французьким фотохудожником JR для публічного простору, де має бути місце для персональної розповіді. Проект з 2011 року побував у 180 країнах, тепер і в Україні. До речі, в той же день, коли в Києві з'явилися портрети мирних демонстрантів, аналогічна акція пройшла в Мілані.

Крім того, в суботу в Києві відбулося відкриття вуличної виставки фотографій, присвячених подіям на Майдані.