Тест

Урбаністи розробили програму зміни Києва

"Як закласти основи цивілізованого управління містом, як зробити зручний транспорт, як перемогти пробки і вирішити проблему парковок, як зберегти і захистити історичну забудову, як очистити місто від реклами і багато іншого", - так описав проблеми, які пропонують вирішити урбаністи.

Публічний простір у Києві (Майдан Незалежності) та Нью-Йорку (Манхеттен)

Маніфест "Київ – зручне місто" сформовано навколо найбільш важливих проблем міста, вирішення яких довгий час ігнорувалося владою або заходи були малоефективними.

Пішохідний центр Нью-Йорка

Зокрема, на думку активістів треба розвивати громадський просторір: площі, вулиці, парки, пішохідні алеї, сквери, набережні, майданчики та усі інші відкриті міські простори, які городяни використовують для прогулянок, відпочинку, зустрічей та спілкування.

Крім того, активісти виступають за візуальну чистоту вулиць і будинків.

"Необхідно значно скоротити кількість візуального шуму на вулицях, який створюють реклама, кіоски, торгові намети. Часто за рекламою, вивісками і табличками не можна розгледіти фасади будівель", - вважають вони.

Ще вони звертають увагу на те, що дрібна торгівля має розвиватись за рахунок магазинів та кафе на першому поверсі будинків, на противагу МАФам та торговим наметам.

Розвиток активного першого поверху, а не стихійної торгівлі
Набережне шосе у Києві та набережна у м. Любляна (Словенія)

Активісти також наголошують, що паркові зони повинні мати всі характеристики якісного публічного простору. Часто буває, що парки є приємними для прогулянки, але там більше немає чим зайнятись.

"Ми пропонуємо створити чіткий і прозорий механізм участі і контролю громадськості у справі розвитку міста. У взаємозв’язках громадськості, бізнесу, влади та професіоналів інтереси громади є пріоритетними. Влада міста витупає лише координатором узгодження їх інтересів. Має бути сформовано чітку і прозору систему містобудівної документації - Стратегія розвитку міста, Генеральний план, зонінг, детальні плани територій", - йдеться на сайті kyivmanifest.org.ua.

"Місто має розвиватися за поліцентричною моделлю з декількома громадськими центрами районного значення та великою кількістю локальних центрів. Усі території міста слід організовувати за принципом змішаного використання", пишуть активісти

"МАНІФЕСТ. КИЇВ — ЗРУЧНЕ МІСТО" підготувала Ради з урбаністтики, до якої увійшли Ініціатива "Простір Міста" (Андрій Косецький), Ініціатива "Київські проекти" (Григорій Мельничук),
Ассоціація велосипедистів Києва (Ірина Бондарено, Ксенія Семенова),
Ініціатива "За доступний громадський простір" (Ігор Тищенко),
Система орієнтування в Києві (Ігор Скляревський),
Urban Sustain Architecture (Роман Помазан),
ГО "Громадянська позиція" (Дмитро Мурін),
ГО "Київ. Стратегія 2025" (Федір Баландін),
Публічна мережа Андріївського узвозу (Влада Осьмак),
Інститут міста (Олександр Сергієнко),
Киев-Траффик-Инфо (Богдан Аганін), Станіслав Дьомін (архітектор, громадський радник ДМА), Дмитро Беспалов (експерт з транспорту, викладач КНУБА).