В мережі запрацював сервіс, де можна побачити як держава витрачає гроші з податків

— 22 серпня 2014, 14:43

Для того, щоб дізнатися, куди пішли ваші гроші, потрібно ввести щомісячну зарплату або вказати, що ви є приватним підприємцем, а потім вказати розмір єдиного податку та єдиного соціального внеску.

Також можна вказати, які підакцизні товари ви купуєте і в якій кількості. Після цього сервіс автоматично розрахує, в які галузі держбюджету пішли ваші гроші, повідомляє AIN.ua.

Розрахунок робиться на основі податкових ставок на єдиний соціальний внесок, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість, акцизний податок і імпортне мито. Після чого, податки кожної людини розподіляються в тих же пропорціях, що і бюджет. Як видно з калькулятора, більша частина податків йде на виплату пенсій та освіту.

Наприклад, при "чистій" річній зарплаті в 120 тис. грн., 67 тис. грн піде на утримання пенсіонерів, ще близько 10 тис. грн - на забезпечення роботи ВНЗ та шкіл. На збройні сили при цьому, витрачається трохи більше 1% податків - всього півтори тисячі гривень.

За словами Юлії Шибалкіної, яка створила цей сервіс, головна мета такого калькулятора - це виховання мислення "платника податків", який платить гроші і хоче натомість якісні послуги. Що цікаво, громадяни, які одержують зарплату в конвертах, все одно платять податки, коли купують бензин, алкоголь, сигарети або інші підакцизні товари.

"Навіть якщо ви ніколи власноруч не перераховували гроші в бюджет, ви однаково поповнюєте казну щоразу, коли отримуєте зарплату або коли купуєте щось в магазині", - пишуть творці сервісу. На їхню думку цей калькулятор також підтверджує, що жодна з державних послуг не є безкоштовною - ні освіта, ні медицина, ні охорона порядку.

Реклама:

Головне сьогодні