5 тис. дітей з окупованих територій хочуть вступати до українських ВНЗ - заступник міністра

— 18 березня 2015, 11:44

Про це в студії Громадського радіо розповів заступник міністра освіти і науки України Павло Полянський.

За його словами, на непідконтрольних українській владі Донецькій області знаходяться 4-5 тисяч учнів, котрі мали би йти до 9-го класу. І близько 3 тисяч на території Луганської області.

"Ми маємо свої неформальні комунікації. Серед дітей, що знаходяться на непідконтрольній території Донецької області, 3 тис. виявляють бажання вступати до українських університетів і близько двох тисяч дітей із Луганської області також хочуть вступати до українських вишів", - каже Полянський.

Він також розповів, що наразі, разом із Міністерством оборони та волонтерським організаціями вирішується питання перетину блокпостів для тих, хто складатиме ЗНО. Заступник міністра додає, що їх однаково складно перетинати, як з боку сепаратистів і росіян, так само і з боку українців.

"Перепустки видаються у "сектор А" і "сектор В", але вони не діють для перетину інших. Тому ми реєструємо всіх наявних дітей на ЗНО без документів. Достатньо довідки зі школи, що дистанційно ця дитина зареєструвалася", - пояснює він.

За його словами, діти які виїжджатимуть для складання ЗНО, будуть забезпечені житлом на час складання ЗНО та вступних іспитів до вишу.

Він також каже, що у багатьох дітей, у багатьох школах, і не лише на окупованих територіях, а і на підконтрольних українським силовикам, навчальний процес зірвано. У нормальному форматі він не відбувся.

"Частина дітей переселилася, частина дітей там і досі лишається. Так, ми організували дистанційний курс, але не скрізь є інтернет, навіть не скрізь є електроенергія. Ще ми обрали понад 1900 опорних шкіл, аби цього року видати шкільні атестати, якщо йдеться про випускників. Ми повинні дати шанс дітям у вигляді шкільного атестату. Навчання не зводиться лише до класно-урочної системи", - зазначає Полянський.

За його словами, він спілкувався із дітьми різного віку і помітив певний синдром, котрий інколи зводиться до декількох ключових фізіологічних сигналів: врятувати своє життя і поїсти. "Ми для всіх готуємо шкільні атестати. У нас мінус 3500 тисячі дітей по Донецькій області, котрі ймовірно виїхали до Росії та близько 3 тис. по Луганській області. Але ми для всіх готуємося видати шкільні атестати", - розповідає заступник міністра.

Тобто, якщо ці діти знайдуться та звернуться по атестат, вони їх отримають.

Реклама:

Головне сьогодні