В Україні зменшилася кількість абортів

— 2 липня 2015, 14:02

Спадна тенденція триває і нині. Так, згідно із даними МОЗ, у 2013 році зафіксовано 91 877 аборт, а в 2014 - 70 694 тисяч таких операцій.

Причому, як зазначили у МОЗ на запит ресурсу "Доступ до правди", це підрахунки по усіх медичних закладах, включно з приватними. Тобто включають і ті послуги, які надавалаися іноземкам, які прибули в Україну зробити операцію із штучного переривання вагітності у медичному закладі, яка заборонена у їхніх країнах.

[L]Як відомо, раніше депутат Мосійчук погрожував подати законопроект про заборону абортів в Україні.

А два роки тому подібний законопроект подавала група депутатів-свободівців (з/п №2646-1). Вони пропонували повністю заборонити штучне переривання вагітності за винятком трьох випадків: якщо вагітність несе пряму загрозу життю вагітної жінки; якщо присутні медичні показання щодо патології плоду, несумісної з життям після народження дитини; або якщо в судовому порядку доведені факти зачаття дитини в результаті зґвалтування. Медиків за проведення абортів передбачалося карати позбавленням волі на термін від 3 до 7 років.

Повна заборона на аборт існує в в Афганістані, Анголі, Бангладеші, Венесуелі, Гватемалі, Гондурасі, Єгипті, Індонезії, Іраку, Ірані, Ірландії, Ємені, Колумбії, Ліван і, Лівії, Мавританії, Малі, Непалі, Нікарагуа, ОАЕ, Омані, Парагваї, Папуа-Новій Гвінеї, Сальвадорі, Сирії, Чилі, на Філіппінах. В Алжирі, Аргентині, Болівії, Бразилії, Гані, Ізраїлі, Кенії, Коста-Ріці, Марокко, Мексиці, Нігерії, Пакистані, Перу, Польщі, Уругваї дозволені аборти лише за загрози життю і здоров'ю жінки, тобто тільки за медичними показаннями.

Так, наприклад, в Іспанії 1985 року легалізовані аборти у випадках зґвалтування, серйозних аномалій плоду і ризику серйозної небезпеки, створюваної вагітністю для фізичного або психічного здоров'я жінки.

В Англії, Індії, Ісландії, Люксембургу, Фінляндії, Японії аборти дозволені тільки з медичних та соціально-економічних показників, а також у випадках зґвалтування. У Великобританії для медичного аборту потрібні висновки двох лікарів про його необхідність відповідно до закону про аборт 1967 року. У квітні 1992 року після 15 невдалих спроб змінити закон 1967 року Британський парламент ухвалив рішення про зниження тимчасового обмеження на аборти до 24 тижнів.

Попри те, що в Україні дозволені аборти "за бажанням" на ранніх стадіях вагітності, їх кількість з року в рік знижується завдяки просвітницьким заходам та розповсюдженню контрацептивів.

Реклама:

Головне сьогодні