Тест

Короткий ролик про те, як можна управляти багатокварним будинком. Відео

Наразі 35% таких будинків, де співвласники визначилися самостійно.

Вони або створили ОСББ, або на зборах обрали управителя (могли обрати і ЖЕК, який обслуговував будинок дотепер), або ж вирішили управляти будинком самостійно, без створення юридичної особи - об’єднання співвласників.

Такі дані навела заступниця Директора департаменту житлової політики Мінрегіону Світлана Старцева.

А для решти, тих, хто не визначився з формою управління, відсьогодні має розпочатися процедура проведення конкурсу на визначення управителів. Цей конкурс мають організувати і провести органи місцевого самоврядування.

Проте профільний документ, який би регламентував проведення конкурсу, досі не вступив у дію.

Йдеться про поданий Мінрегіоном до Міністерства юстиції "Порядок проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку", в проекті якого фахівці виявили ряд корупційних ризиків.

Експерти сподіваються, що в офіційному документі ці ризики буде усунуто, і реформа українського ЖКГ, започаткована Законом №417-VIII, надалі триватиме в правовому полі і без корупційних зловживань.

Чи знаєте ви які форми управління багатоквартирним будинком передбачає актуальне законодавство? Громадянська мережа ОПОРА зняла короткий ролик, в якому йдеться про всі варіанти.