Сергій Жадан створив благодійний фонд і пояснив, навіщо

— 26 січня 2017, 14:53

Письменник Сергій Жадан офіційно повідомив про реєстрацію свого фонду, пояснивши, що хоче систематизувати благодійну діяльність, більше та послідовніше допомагати на Сході України.

Письменник Сергій Жадан офіційно повідомив про реєстрацію свого благодійного фонду. Фото reinvent.platfor.ma

"Навіщо я це зробив? Уже третій рік, з літа-осені 14-го, ми з друзями займаємось волонтерською діяльністю. Спочатку допомагали військовим, їздили до них із виступами, збирали кошти й закуповували необхідні для них речі. Останнім часом зосередились на підтримці освітніх, культурних та медичних закладів, переважно, звісно, на Донбасі – в зоні так званої АТО, – написав Жадан на Facebook.

Ми з друзями розуміємо, що підтримка освіти й культури має бути систематичною й довготривалою, що розвиток гуманітарної сфери фактично визначає, яким буде наше суспільство за п'ять – десять років".

[L]За словами Жадана, йому з колегами вдалося відвідали й підтримали десятки шкіл, садочків, інтернатів, бібліотек, культурних центрів, лікарень. Вони привозили книжки та іграшки, серйозне обладнання в операційні та машини швидкої допомоги.

"Ми хочемо, аби в майбутньому ні в кого не могло виникнути навіть думки про те, що Схід України може протиставити себе решті країни, що Донбас може розглядатись окремо від решти регіонів. Харківщина – це Україна, Донбас – це Україна, і вони потребують сьогодні особливої уваги та нашої спільної роботи на перспективу", – написав Жадан.

Письменник також заявив, що за останні два з половиною роки його друзі не давали підстав сумніватись у прозорості того, що роблять, звітуючи за отримані гроші.

Минулого тижня між Жаданом та політиком Віктором Медведчуком спалахнула "літературна" дисткусія. Використавши слова Сергія в ефірі одно із телеканалів, що в Україні поки не народилися свої Ремарк та Хемінгуей, Медведчук, спекулюючи на темі завершення війни, подав свою інтерпретацію сказаного.

"Цілком можливо, що ця війна не дала (поки що) Україні свого Гемінгвея, але вона напевне дала Росії свого Гітлера. Можливо, в нього за вікном нині 1939-й, можливо, 1940, цілком можливо навіть, що він готується до свого 1941-го. Але річ у тім, що історія кожного Гітлера так чи інакше завершується 1945-им. Це вам будь-який Гемінгвей скаже. Так і передайте своєму куму", – написав Жадан.

Крім того, вірші з "Тамплієрів" записали для аудіозбірника на CD та вінілі. Тексти для аудіокниги прочитав сам Жадан, а також Сергій Михалок, Остап Ступка, Олексій Горбунов, Фоззі, Ірена Карпа, Сашко Положинський. До проекту долучилися Каша Сальцова, Дмитро Ярошенко, Анджеліка Рудницька й Тарас Чубай.

Раніше він також повідомляв, що дописує новий роман про війну.

Реклама:

Головне сьогодні