Під знаком Деметри. Як жінки керують успішною громадою на Миколаївщині

На гербі Куцурубської ОТГ зображено Деметру – богиню родючості та покровительку землеробства.

Давні греки знали, що люди цінують більш за все. Недарма свої поселення вони будували саме в цих місцях.

Це було колись. А зараз на березі Дніпровського лиману ловить 3G, що зустрінеш далеко не в кожному райцентрі Миколаївської області.

У всіх класах Куцурубської загальноосвітньої школи є по новенькому панельному телевізору, а для вчителів придбали ноутбуки.

Раніше Очаківська райрада жодної гривні не виділила на фарбу для нашої школи, – каже директор навчального закладу Тетяна Пікуль, – Тепер ми з новими вікнами, партами, лінолеумом. Навіть дороге навчальне обладнання придбали.

Директор місцевої школи Тетяна Пікуль розповідає, що закуплено нові експонати для кабінетів біології, фізики, також жалюзі на всі вікна південного боку, нові парти і дошки. Фото Анастасії Сіроткіної/УКМЦ, Програма DOBRE

Це лише один з прикладів того, яких результатів можна досягти, об’єднавшись в територіальну громаду, та взявши на себе відповідальність за територію.

"Штаб" такої громади знаходиться тут – у селі Куцуруб за п’ять кілометрів від Очакова. Два роки тому, саме з цього міста, на Миколаївщині розпочався процес децентралізації влади.

Керує "штабом" Інна Копійка, в минулому – фельдшер амбулаторії.

Голова громади Інна Копійка, в минулому – фельдшер амбулаторії. Фото Анастасії Сіроткіної/УКМЦ, Програма DOBRE

У 2015 році, несподівано для місцевої політичної еліти, вона прийняла участь у виборах сільського голови. Вирішила "вилікувати" все село, і перемогла.

За кілька місяців потому сусідні села заявили про намір об’єднатись. Спочатку був союз двох сільрад – Куцурубської та Іванівської із селами Іванівка і Яселка. Разом – 3855 жителів.

Сьогодні Куцурубська об’єднана територіальна громада налічує 12 сіл, в яких мешкає 8 тисяч людей. Це більше половини населення Очаківського району.

Люди повірили нам. Вони побачили, скільки всього вдалося зробити лише за минулий рік, – розказує Інна Копійка. – Звісно, допомогла і державна субвенція у розмірі 5,1 мільйонів гривень.

Завдяки цьому виконали 24 проекти з розвитку інфраструктури, включаючи ремонт доріг та будівництво водопроводу в Іванівці. Скоро мешканці цього села будуть із якісною питною водою.  

За рік тут виконали 24 проекти з розвитку інфраструктури. Наприклад, повністю замінили вікна та двері у школі. Фото Анастасії Сіроткіної/УКМЦ, Програма DOBRE

Згадуючи 2015-й рік, Інна Василівна говорить, що тоді було дуже важко. Йшли до створення об’єднаної територіальної громади першими в області. Не знали, що робити.

Однак, зараз впевнено каже: "Все, тепер я вже не здамся. Команда в мене хороша, дівчата – молодці".

Коли у нової громади з’явився власний ресурс, голова, як успішний бізнес-менеджер, запросила у свій "штаб" фахівців з Очакова. Казала: "Ми перші, і нам потрібні найкращі кадри".

Основні посади тут довірили жінкам. Любов Федорова – секретар ради, Наталія Лаврик – начальник відділу фінансів, бухгалтерського обліку та звітності, Ольга Власюк – начальник відділ соціального захисту, захисту дітей та роботи з сім’ями.

Основні посади тут довірили жінкам. У центрі Тетяна Дубіна, яка відповідає за освіту. Фото Анастасії Сіроткіної/УКМЦ, Програма DOBRE

Жінки навіть в сільраді захопили владу. З чотирнадцяти депутатів – чоловіків лише троє.

Без чоловіків, звісно, теж не обходиться. Є водій, фахівець, два працівника закладів культури, тому тут жартують: "Бачите, в нас немає матріархату".

Однак показово, що саме сучасні українські амазонки показали приклад, як домовлятися із впливовими чоловіками, які тут заробляють гроші, частина з яких йде на розвиток громади.

21 мільйон гривень – такий бюджет ОТГ у 2016 році. Це і оренда землі, і відшкодування із заробітної плати.

З прибутковими і бюджетоутворюючими підприємствами куцурубцям пощастило.

Порт Очаків - бюджетоутворююче підприємство Куцурубської ОТГ. Фото Анастасії Сіроткіної/УКМЦ, Програма DOBRE

На території об’єднаної громади працює потужна агрофірма КСП "Лиманський", ще декілька аграрних компаній, порт Очаків, вітропарк "Очаківський", і тому роботи тут вистачає.

Але чи можна назвати це випадковістю?

Швидше, взірцем гармонійного поєднання спільних інтересів.

Вітропарк "Очаківський" (с. Дмитрівка, Куцурубська ОТГ). Фото Анастасії Сіроткіної/УКМЦ, Програма DOBRE

Ще тут наголошують: "Все це нам не звалилося як манна небесна. Нам взагалі казали, що у вас нічого не вийде. Ані район, ані область не допомагали.

Деякі заздрили. Говорили, що ми тут вирвалися, і хочемо створити маленький "Шанхай". Якщо б не допомога з боку Мінрегіонбуду, що був тоді з нами всі 24 години на добу, хтозна, як би все закінчилося".

Будь-яка влада – це, передусім, кредит довіри, який треба повернути виборцям.

Інні Василівні це вдалося, хоча було дуже важко. Проти неї чинився опір. Всі ставили на іншу людину – свою.

Інні Василівні вдалося отримати кредит довіри від місцевих. Фото Анастасії Сіроткіної/УКМЦ, Програма DOBRE

В таких умовах Інна Копійка знову пішла на вибори. Хотіла перевірити, що вище – особиста впізнаваність чи адміністративний ресурс?

Результат був приголомшливий: за неї віддали 1764 голоси, за її конкурента – лише 764.

Такі перемоги роблять людину сильнішою, впевненою у власних силах. А коли навколо команда однодумців, то і справи легше вирішувати.

Очаків хоче: один район – одна громада. Буцімто, це місто туристичне, і навколо нього все повинне розвиватися. От тільки мало що в самому Очакові нагадує курорт: вулиці розбиті, сучасних готелів немає, вже на кажучи про індустрію розваг.

У Куцурубі розваг теж немає. Та вони тут й не потрібні. Громада має розвиватися через села. Тільки так можна зберегти молодь. Нещодавно відправили хлопця вчитися на лікаря, допомогли. Знають, коли закінчить навчання – повернеться.

А чому б не повернутися, тим більше, що колишня сільська амбулаторія перетворилася у Центр первинної медичної допомоги.

Колишня сільська амбулаторія перетворилася у Центр первинної медичної допомоги. Фото Анастасії Сіроткіної/УКМЦ, Програма DOBRE
 Фото Анастасії Сіроткіної/УКМЦ, Програма DOBRE

На власну "швидку" Куцурубська ОТГ поки не заробила, однак, гострої потреби в ній зараз не відчувається – медичні послуги надають у кожному селі об’єднаної громади. Для цього, крім Центру, функціонує 4 амбулаторії та 7 фельдшерських пунктів.

Як предмет особистої гордості демонструють стоматологічний кабінет, обладнаний за всіма вимогами часу. Кажуть, пішли на витрати, і не прогадали. Кому як не Інні Копійці знати, яку ціну сьогодні має здоров’я людей.

Тут є стоматологічний кабінет, обладнаний за всіма вимогами часу. Фото Анастасії Сіроткіної/УКМЦ, Програма DOBRE

Так само з освітою. На 12 сіл працює 7 навчальних закладів – 3 загальноосвітні школи, школа-дитячий садок, та 3 класичних дитячих садки.

За тим, щоб ця мікросистема працювала, слідкує власна управлінська ланка, на чолі з начальником відділу освіти і методистами.

Від управлінців також залежить якісний розподіл бюджетних коштів об’єднаної громади.

У минулому році, наприклад, 200 тисяч витратили на заміну шкільних вікон у сусідній Іванівці. Хто в селі міг собі уявити, що таке взагалі може коли-небудь статися?

У громаді одна школа-дитячий садок та 3 класичних дитячих садки. Фото Анастасії Сіроткіної/УКМЦ, Програма DOBRE
Завідувачка дитячим садочком Лариса Слепеняєва. Фото Анастасії Сіроткіної/УКМЦ, Програма DOBRE

На питання: "В чому полягає успіх, досягнутий громадою за два роки існування?", тут кажуть:

– По-перше, завдяки добрій команді управлінців.

По-друге, у довірі людей, а також в тому, що вони відчули свій вплив на розвиток території, на якій живуть. Вони самі вирішують, що робити у першу чергу. А не як раніше – сиділи і чекали, що скаже район.

Як результат –  відчутно підвищилася їх громадська позиція, патріотизм.

Тут помітили, що відчутно підвищилася громадська позиція та патріотизм у громаді. Фото Анастасії Сіроткіної/УКМЦ, Програма DOBRE

Завдання, яке поставила перед собою Куцурубська об’єднана громада, формулюється так: "Поєднати інтереси людей, держави та бізнесу, створити умови для нових робочих місць, залучення інвесторів в регіон для того, щоби кожному членові громади жилося краще".

Як цього досягти?

З одного боку, є перевірений спосіб – стимулювати економіку, і за рахунок збільшення надходжень підвищувати якість життя.

[L]Однак, неминуче постане питання: а що буде завтра?

Стратегічне бачення майбутнього об’єднаної громади ляже в основу плану її розвитку, робота над яким триває й досі.

Розробники, враховуючи унікальне географічне становище території, пропонують зосередити увагу на розбудові туристичної інфраструктури.

На перший погляд, це цілком логічно. На одному кордоні Очаків, на іншому – стародавня Ольвія, і з’єднують їх кілометри узбережжя лиману.

Проте, команда Інни Копійки достатньо прагматична і не занурюється у зайві фантазії.

Покажіть їм хоча б один розвинутий курорт на теренах Миколаївщини, і вони, мабуть, змінять свою точку зору. А поки треба дбати про насущне – дороги, медичні послуги, школи і дитячі садочки.

Ігор Данилов, Ірина Малик, Український кризовий медіа-центр, Програма DOBRE, спеціально для "Української правди. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні