2017 рік таки встановив рекорд за спекотністю – WMO

— 6 листопада 2017, 17:46

2017 рік стане одним із трьох найгарячіших років у історії метеорологічних спостережень.

Про це йдеться у заяві Всесвітньої метеорологічної організації (WMO) про стан клімату, яка опублікована 6 листопада.

У заява ВМО, яка охоплює дані за січень-вересень 2017 року, зазначається, що середня глобальна температура була приблизно на 1,1°C вище за показники доіндустріальної епохи.

2017 рік стане одним із трьох найгарячіших років у історії метеорологічних спостережень

Зазначається, що ймовірно, за результатами 2017 року, найгарячішим роком залишиться 2016-й рік, а 2017-й та 2015-й стануть другим і третім.

Заява ВМО ґрунтується на п'яти незалежних міжнародних наборах даних про температуру.

"Протягом останніх трьох років спостерігалися рекорди температури. Це частина тривалої тенденції потепління", – зазначає генеральний секретар ВМО Петтері Талас.

Ми спостерігали надзвичайну погоду, в тому числі температури 50°C за Цельсієм в Азії, рекордні урагани в Карибському басейні та Атлантиці і аж до Ірландії, руйнівні потоки мусонів, що зачіпають багато мільйонів людей, і невблаганна посуха в Східній Африці.

Багато з цих подій – і докладні наукові дослідження точно визначатимуть, скільки – мають ознаку зміни клімату, викликані збільшенням концентрації парникових газів від діяльності людини".

Отакою була температура у січні-вересні 2017 року

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), глобальний вплив спеки на здоров'я залежить не тільки від загальної тенденції потепління, але і від того, як теплові хвилі розподіляються між країнами, де люди живуть.

Недавні дослідження показують, що загальний ризик захворювань або смертей, пов'язаних із потеплінням, постійно зростає з 1980 року, при цьому близько 30% населення світу зараз живе в загрозливих кліматичних умовах.

[L]У період з 2000 по 2016 роки кількість людей, що зазнали впливу подій, пов’язаних зі зміною температу, зросла приблизно на 125 мільйонів.

У 2016 році 23,5 мільйона людей були переміщені під час стихійних лих.

Відповідно до попередніх років, більшість цих внутрішніх переміщень були пов'язані з повенями або бурями, що відбувалися в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Реклама:

Головне сьогодні