Скільки слюсарів потрібно країні? У МОН радяться щодо професій держзначення

— 9 січня 2018, 12:51

На сайті МОН з'явився проект постанови КМУ "Про внесення змін до переліку професій загальнодержавного значення, підготовка за якими здійснюється за кошти державного бюджету".

Фото lisafx/Depositphotos

Його опублікували для громадського обговорення, повідомляють у відомстві.

Розробники проекту хочуть розширити перелік професій загальнодержавного значення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2017 року № 818, що є пріоритетними для розвитку економіки країни і підготовка кадрів за якими потребує державної підтримки.

До наявного списку пропонують додати такі професії: зварник, машиніст дорожньо-будівельних машин, монтажник систем утеплення будівель, слюсар з механоскладальних робіт, слюсар-інструментальник і слюсар-ремонтник.

Зауваження та пропозиції до проекту приймаються від фізичних та юридичних осіб й об’єднань до 20.01.2017 року на електронну адресу: [email protected].

Нагадаємо, оприлюднений у листопаді 2016 року перелік професій 19 пріоритетних професій, яким навчають за кошти держбюджету у ПТНЗ викликав жваві дискусії.

Тоді до професій загальнодержавного значення увійшли: машиніст бурової установки (будівельні роботи), монтажник систем вентиляції, бурильник експлуатаційного та розвідувального буріння свердловин на нафту та газ, помічних машиніста тепло- та електровоза.

У перелік також потрапили: помічник бурильника експлуатаційного та розвідувального буріння, моторист бурової установки, тістороб, верстатник деревообробних верстатів.

Майбутні живописці, верстатники, токарі, фрезерувальники, монтери, виноградарі й бджолярі також отримали можливість навчатися коштом держбюджету.

[L]У МОН пояснили, що перелік 19 професій ухвалили з огляду на те, що є спеціальності, яким можна навчитися лише у кількох ПТНЗ в Україні.

"У нас є професія "машиніст бурової установки", за якою проводять підготовку лише в 1 закладі на всю Україну. За умов децентралізації, фінансувати навчання на спеціальності з власних доходів має лише одна область, в якій розташовано ПТНЗ. Очевидно, що місцева влада може бути не зацікавлена витрачати кошти на підготовку кадрів, які потім працюватимуть деінде і не приноситимуть кошти у місцевий бюджет", – пояснював заступник міністра освіти Павло Хобзей.

Список професій загальнодержавного значення планують затверджувати щорічно.

Реклама:

Головне сьогодні