Хороший тренінг: як вибрати і чому варто звертати увагу на відгуки. Поради експертів

Хороший тренінг: як вибрати і чому варто звертати увагу на відгуки. Поради експертів
  • Як обрати тренінг
  • Яких обіцянок потрібно остерігатися
  • Які питання слід ставити при оплаті за навчання

У вкладці "Події" у Facebook щодня з’являються десятки тренінгів. Багато з них обіцяють зробити вас професіоналом уже на наступний день.

Разом з:

  • співзасновником онлайн-університету Prometheus Іваном Примаченком,
  • експерткою з навчання дорослих Вірою Івановою,
  • головною редакторкою порталу безперервного навчання СуХаРі та співавторкою Маніфесту хороших курсів Світланою Охович

ми склали порадник, як уберегти свій час та гроші та обрати тренінг, після якого ви отримаєте не лише сертифікат, а й практичні знання та навички.

Для збільшення натисніть на зображення

А тепер детальніше.

1

Не ведіться на маніпуляції у рекламі тренінгу

"Ми розповімо вам про найкращу у світі методику!".

Ці та інші казочки про особливого гостя Ілона Маска Віра Іванова радить сприймати скептично.

Маніпуляції, за словами експертки, також можуть бути заховані в описі досвіду тренерів.

Наприклад, коли пишуть, що курс читатиме журналіст всесвітньо відомого видання, а людина там опублікувала лише декілька статей.

Деякі маніпуляції важко помітити. Це стосується формату заходу: обіцяли тренінг, який передбачає передачу знань і розвиток навичок, а провели просто лекцію.

Наприклад, на одній з подій анонсували практику з фідбеком тренерки.

Але вона про це не знала. Щоб зберегти репутацію, тренерці довелося зустрічалася з учасницями індивідуально після події, ділиться Іванова.

Світлана Охович радить звертати увагу на формулювання теми, оскільки організатори можуть анонсувати великий обсяг інформації, а тренери розкажуть кардинально інше чи малу частину з обіцяного.

– Важливо проаналізувати, чи можливо за півтори години викласти анонсований обсяг інформації.

Якщо, на вашу думку, це реально, то упродовж заходу потрібно вимагати, щоб все, що в програмі, було проговорено, додає експертка.

2

Переконайтеся, що програма тренінгу різноманітна

Справжнє навчання завжди активне, розповідає Іван Примаченко та радить пересвідчитись, що тренінг містить інтерактив: активне спілкування аудиторії з лектором, дискусії в групах, проектну роботу.

Найкращі тренінги мають баланс теорії і практики, а також містять завдання, що можуть виникнути у реальному житті, додає Віра Іванова.

Світлана Охович радить не звертати увагу на тренінги, в описі яких сказано, що навчання буде корисним і початківцям, і професіоналам.

Як показує практика, не можна навчити одразу всіх і всьому.

Тому варто уточнити, для якого рівня буде навчання, розповідає експертка.

3

Погугліть лекторів

Досі частина організаторів не вказує даних про тренерів, розповідає Охович.

Тому якщо імені викладача немає, про це варто запитати в організаторів і з’ясувати причину.

Якщо ви вже знаєте, хто буде тренером, тоді варто пошукати та проаналізувати його сторінку у соцмережах.

Окрім плідної практики у сфері, лектор також повинен мати тренерські навички та досвід викладання, щоб ефективно доносити інформацію.

Особливо варто запитувати про досвід менторства, коли хочеш вивчати щось з нуля. Для цього потрібна людина, яка вміє пояснювати, розповідає Охович.

Примаченко зауважує, що важливо не потрапити на гачок досвідчених лекторів-шоуменів, які в кращому випадку артистично переказують західні книжки п’ятирічної давнини.

"Я не знаю" від лектора – чудова ознака. Лише той, хто знає кордони власної компетенції, може чомусь якісно навчити інших, – додає Примаченко.

4

Багато тренерів – добре, але не завжди

– Якщо захід ведуть декілька тренерів, – розповідає Іванова, – це великий плюс. Адже вони мають різні сильні сторони і досвід, який може бути корисний для учасників. Звісно, лише за умови ефективної взаємодії.

Втім, будьте обережні зі "збірною солянкою", оскільки лекторам буде важко узгодити теми, застерігає Примаченко.

Упродовж такого тренінгу можуть бути численні повторення, непослідовності і прогалини.

5

Проаналізуйте відгуки

– Ми завжди радимо досліджувати відгуки, – розповідає Охович. – Можна запитати у знайомих, які відвідували тренінг раніше.

Проте до думки двох-трьох людей варто ставитися обережно, оскільки вони не завжди розкажуть те, що потрібно саме вам.

Про вартісні курси пишуть і позитивне, і негативне, додає експертка.

Якщо тільки позитивне, це, скоріше за все, означає, що погані коментарі підчищають.

Щоб хоча б частково упевнитись в їх достовірності, варто зайти на сторінку до користувача.

– У соцмережах досі використовують фейкові акаунти, тому можна зустріти відгуки до харківських навчальних центрів від людини, яка живе в Самарі, – розповідає Світлана Охович.

Також експертка радить у відгуках розділяти конструктив та емоції.

Окрім фідбеків на сайті та сторінці у Facebook, якісні школи збирають статистику іншими каналами, додає Віра Іванова.

Наприклад, в організаторів можна попросити переглянути заповнену Google-форму із результатами їхнього попереднього тренінгу чи курсу.

Та, на думку Івана Примаченка, особливо важливі відгуки не слухачів, а інших визнаних експертів у темі. Їх складніше ввести в оману яскравим стилем і гучними фразами.

6

Уважно читайте умови оплати

У неформальній освіті існує правило брати оплату без можливості повернення. Зазвичай воно прописане в документах, де ми ставимо галочку і не помічаємо цього, розповідає Світлана Охович.

У таких випадках, за словами експертки, повернути гроші вкрай важко, проте якщо ні вам, ні іншим учасникам не сподобався тренінг, кошти варто вимагати колективно.

Тоді є шанс, що їх віддадуть.

Я також завжди раджу при підписуванні договору про комплексне навчання дізнаватися про всі підводні камені одним простим питанням: "Які ще витрати і оплати необхідні під час навчання у вас?", додає Охович.

7

Пошукайте альтернативу

"Чи справді це найкращий доступний варіант навчитися новому?" – таке запитання ставить собі Іван Примаченко перед тим, як піти на тренінг.

За його словами, сьогодні ми маємо простий доступ до онлайн-курсів топових університетів світу, записів лекцій і книжок найкращих експертів, тому виступ місцевий лектора рідко коли буде оптимальним вибором.

– Не пожалійте витратити кілька хвилин в Гуглі, щоб отримати доступ до навчання світового рівня та зекономити час і гроші на дорогу, – радить Іван Примаченко.

Можливо, вас зацікавить:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

Всі фото: Depositphotos
Реклама:

Головне сьогодні