Наприкінці вересня відбудеться рідкісне місячне затемнення

— 15 вересня 2015, 13:56

Земляни зможуть побачити "супермісяць" у поєднанні із місячним затемненням, йдеться на сайті НАСА.

Його буде видно в усьому світі. "Оскільки орбіта Місяця не являє собою ідеальне коло, іноді він, рухаючись нею, опиняється ближче до Землі", - каже Ноа Петро, заступник наукового керівника проекту Reconnaissance Orbiter Lunar у НАСА.

"Коли Місяць знаходиться якнайдалі, він відомий як апогей, а коли найближчий - перигей. 28 вересня ми побачимо повний місяць перигей - найближчий повний місяць року", - додає він.

У перигеї Місяць знаходиться на 31 тис. миль більше до Землі, ніж в апогеї. Ця відстань еквівалентна одному колу навколо Землі. Така близькість робить його на 14% більше та на 30% яскравіше, на відміну від апогея. Саме тому його і називають "супермісяць".

"Фізичної різниці Місяць не має. Він лише здається трохи більшим у небі", - каже Петро.

В свою чергу, місячне затемнення додає "ще більшого шоу". Більш ніж на годину тінь Землі поглинає Місяць, в той час як планета проходить між Сонцем і Місяцем. Місячні затемнення відбуваються, як правило, двічі на рік.

Як відомо, цього року землянам пощастило спостерігати за повним сонячним затемненням, яке вібулося 20-го березня.

Крім того, у серпні ми могли милуватися Метеоритним потоком Персеїди. Такий "блискучий" спектакль відбувається щоразу, як Земля проходить через хмару пилу від комети Свіфта-Туттля. В результаті цього, невеличкі шматочки пилу входять в атмосферу на швидкості 37 миль (60 км) на секунду.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні