Українська вчена просить допомогти привезти піддослідних мишей з Німеччини

— 10 березня 2016, 13:34

Тварин українській лабораторії подарували колеги з німецького Інституту Макса Планка.

На транспортування мишей, які потрібні для важливих дослідів, потрібна сума трохи більше 1 тисячі євро. Наразі третину грошей вже зібрано завдяки посту Оксани на Facebook.

"Ми вивчаємо сигнальну регуляцію кардіогенезу (розвиток ембріонального серця) та розвиток дорослого, – як доросле серце пристосовується до фізичних навантажень. Вивчаємо на молекулярно-генетичному рівні, тобто що саме і як вмикає і вимикає ту чи іншу генетичну програму у серці", – пише вчена.

Вона пояснює, що бізнесу навряд чи цікаві ці дослідження, бо з них не буде миттєвого прибутку.

"Це фундаментальна наука, і як кажуть/вважають сучасні бізнесмени і реформатори "на хліб це сьогодні не намажеш". Однак те, що ми робимо, є маленькою цеглинкою у розбудові наших знань про серце, і є матеріалом для розвитку уже інноваційних технологій у діагностиці, лікуванні", – додає вона.

Фото співробітників лабораторії Інституту молекулярної біології і генетики. Оксана Півень - у центрі. Фото Оксани Півень, Facebook

"Розумієте, для того, щоб у лікаря був новий метод точнішої чи ранньої діагностики, або новий "чарівний" засіб лікування, треба, щоб десятки і сотні таких як ми працювали у лабах і шукали оті мішені, маркери, які у кращому випадку років через 6 10 будуть використані на практиці", – підсумовує Оксана Півень.

Вчена розповідає, що для роботи потрібні не звичайні миші, а генетично модифіковані. Таких тварин виводять у спеціальних лабораторіях, і потім продають. Коштують вони дорого, адже треба витратити приблизно 2 роки, найкраще обладнання і реагенти, яких, за словами дослідниці, в Україні немає.

"І на Заході не всі можуть собі дозволити робити таких тварин наново, тому вчені часто обмінюються мишами. Так і мої німецькі колеги з Max-Planck-Institute for Heart and Lung Research, Bad Nauheim, Germany вирішили подарувати мені для роботи двох лінії модифікованих тварин", – розповіла Оксана, підкресливши, що це сучасний метод дослідження.

За її словами, миші вже провели два місяці у карантині, німецькі ветеринари і Державна фітосанслужба дозволила їх ввезення, однак на транспортування не вистачає трохи більше однієї тисячі євро – 1013,47.

Ембріони мишей – репортери гену BATgal. Фото Оксани Півень, Facebook

Дослідниця повідомила: оплатити рахунок інститут не в змозі, невеликі гранти, які є у науковців, перекривають дефіцит бюджетного фінансування. Окрім того, у Казначействі немає такої статті витрат, тому оплату здійснити технічно неможливо, а на витрати понад 3 тисячі гривень від науковців вимагають письмових пояснень, чому вони купують "дорогі" реагенти.

Як додатковий бонус меценату вчена обіцяє провести екскурсію в інститут і прочитати науково-популярну лекцію про трансгенних тварин і вивчення серця, а також надіслати фото мишок.

Сторінка Оксани Півень на міжнародній платформі для науковців Research Gate. Реквізити для допомоги вченим є у пості на Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні