Могилянка і КПІ – перші в рейтингу прозорості університетів

— 15 вересня 2016, 14:00

Рейтинг склав та оприлюднив аналітичний центр CEDOS.

Він показує, наскільки університети готові бути відкритими та інформувати власних студентів і викладачів, а також широку громадськість, про власну політику через сайти.

Перше місце у рейтингу прозорості українських вишів посіла "Києво-Могилянська академія", на другому – НТУ "КПІ". Трійку лідерів прозорої системи інформування закриває Національний університет біоресурсів і природокористування.

[L]У десятку увійшли також Прикарпатський НУ імені Василя Стефаника, Уманський педуніверситет імені Павла Тичини, НУ "Львівська політехніка". КНУ імені Тараса Шевченка у рейтингу прозорості посів 9 місце.

Дослідження проводилося протягом лютого-липня 2016 року на основі контент-аналізу інформації, оприлюдненої на офіційних сайтах університетів, їхніх факультетів та кафедр, а також відповідей на інформаційні запити.

Прозорість університетів визначали за 6 складовими: адміністративна, фінансова прозорість, стратегічний план розвитку, інформація про можливості працевлаштування для випускників, інформація про можливості міжнародного обміну та інформування про зміст навчання.

Прозорість університетів визначали за 6 складовими. Для збільшення натисніть на зображення

Дослідження охопило усі державні та комунальні університети, академії та інститути, окрім вишів силових структур, які мають специфічний режим доступу до інформації. Загалом проаналізували 186 вишів, в яких навчається 1,25 млн студентів.

Серед університетів, що зайняли низькі місця у рейтингу прозорості, є виші з ТОП-20 ВНЗ, які збільшили обсяг свого держзамовлення завдяки принципу "місце йде за вступником", що може підривати довіру абітурієнтів до обраних ними вишів.

"Ми спробували порівняти рейтинг університетів, що змогли збільшити своє держзамовлення завдяки цьогорічній системі вступу, з рейтингом прозорості, – розповіла міністр освіти Лілія Гриневич.

Що таке збільшення держзамовлення? Це означає, що вступники з найвищими балами ЗНО мають довіру до обраного вищого навчального закладу. Система вступу цього року дала змогу вищим навчальним закладам збільшити держзамовлення на 25 %. Але ми бачимо, що ті, хто зміг це зробити, за рейтингом прозорості мають 39 місце, 69, є навіть 125 місце".

Дослідження охопило усі державні та комунальні університети, академії та інститути, окрім вишів силових структур. Для збільшення натисніть на зображення

У топ-20 університетів, які під час цьогорічної вступної кампанії отримали найбільше бюджетних місць за новим принципом, увійшли Львівська політехніка, Луцький національний технічний університет, КНУ імені Т. Шевченка, КНЕУ, Харківський університет імені В. Каразіна.

У двадцятці найкращих також були Київський торговельно-економічний університет, Львівський університет імені І. Франка, Кам'янець-Подільський університет імені І. Огієнка, Чернівецький університет імені Ю. Федьковича, НТУ "КПІ", "Києво-Могилянська академія" та інші ВНЗ.

Реклама:

Головне сьогодні