Червень 2012: найяскравіші фестивалі

Марнотратні обливання вином, перегони човнів та парад чоловіків та жінок у шкірі, латексі чи боа з пір'ячка - це яскраві фестивалі, які можна на власні очі побачити в червні.

Свою добірку представляє туристичний портал Lonely Planet.

Фестиваль човнів-драконів (Duanwu Jié), провінція Хунань, Китай

Під час цього фестивалю китайські річки заповнюються барвистими човнами, декорованими під драконів – зі страшними писками та лускатими хвостами.

Перегони – це весело, однак в основі цієї красивої традиції лежить трагічна подія. Фестиваль вшановує великого поета Цюй Юаня, який у 278-му році до нашої ери кинувся в річку на знак протесту проти вторгнення на його рідну землю династії Цинь.

Сповнені розпачу, люди спустили на воду свої човни та заходилися відганяти від тіла героя злих духів та рибу, б’ючи веслами та калатаючи в барабани.

Сталося це в 5-й день 5-го місяця за місячним календарем. Цього року це буде 23-є червня.

Ель Колачо, Бургос, Іспанія

Фестиваль "бебі-джампінгу" проходить щороку в неділю після католицького свята Тіла та Крові Христових.

Стрибуни, вбрані в костюми чортів, із батогами та патиками, символізують диявольське зло. Коли вони перескакують через малюків, то зло має рушити слідом, і дитячі душі стають чисті.

Музичний фестиваль Isle of Wight, острів Уайт, Англія

Цей фестиваль знав злети на падіння – наприклад, у 1968-му його сцена складалася з двох трейлерів, а глядачів було 10 тисяч, між тим уже в наступному році послухати Боба Ділана з’їхалося 150 тисяч люду.

У місцевому музеї фотографії Дімбола-Лодж стоїть пам’ятник Джиммі Хендріксу, чий останній виступ відбувся саме на острові Уайт.

Цього року Isle of Wight відбудеться 21-23-го червня.

Фестиваль Лайконіка, Краків, Польща

За легендою, коли захисники міста подолали татарську облогу, командир польських вояків в’їхав до Кракова, перевдягнений у вбрання загарбника.

Головни персонаж дійства - Лайконік, прикрашений павиним пір’ям, під музику проїжджає старовинними вуличками міста. На головній площі йому урочисто вручають символічний викуп та келих вина.

Іще одна традиція цього дня – різкий тривожний звук труби, що долинає з церковної башти на Ринкової площі. Таким чином вшановують пам’ять про трубача, який дістав у горло татарську стрілу, коли намагався попередити жителів Кракова про небезпеку.

Свято Святого Антонія, Лісабон, Португалія

Свято покровителя міста, Антонія Падуанського, відзначають щороку 12-14-го червня. В ці дні Лісабон просякає запахом сардини, яку смажать у домівках та ресторанах.

Традиція пов’язана з подією, що сталася в ХІІІ-му сторіччі, коли Святий Антоній прибув до італійського міста Ріміні. Городяни відмовилися слухати його проповіді, і він вийшов на берег моря. Аж раптом риби повиринали з води, роззявили пащі та посхиляли голови, вшановуючи мандрівного місіонера.

Вулиці й будинки Лісабона гарно прикрашають до свята, Avenida de Liberdade рухається урочиста хода. У ці дні багато хто одружується, а незаміжні дівчата проводять різноманітні ритуали, щоби Святий Антоній поміг їм знайти гідного судженого. Наприклад, імена ймовірних женихів пишуть на папірцях, які вкидають у посудину з водою та лишають під ліжком. Який папірець найбільше розгорнеться – так і зватимуть щасливого обранця.

Sónar, Музей сучасного мистецтва, Барселона, Іспанія

Фестиваль прогресивної музики та мультимедіа, Sónar уперше відбувся в 1993-му й сьогодні збирає по 80 тисяч любителів електроніки. На його чотирьох сценах виступали такі зірки як Бйорк, Aphex Twin De La Soul, Річі Хоутін та Chemical Brothers.

Дати проведення фесту – 14-16-те червня.

День літнього сонцестояння, Стоунхендж, графство Уілтшир, Велика Британія

У найдовший день року колись вершили свої ритуали друїди. Деякі стародавні традиції та ритуали дійшли сьогодення – наприклад, в Швеції на Midsommar влаштовують частування і танці навколо прикрашеного стовпа, датська версія свята включає спалення солом’яної відьми.

Що ж до Стоунденджу, то з 1972-го по 1984-й у день літнього сонцестояння тут збиралися нео-друїди та представники інших альтернативних течій, щоби відсвяткувати Stonehenge Free Festival.

У 1985-му влада вирішила покласти цьому край, і фестиваль розігнала поліція. Ця сутичка увійшла в історію як битва при Бінфілді, і її увічнив у пісні гурт The Levellers.

Із 1999-го фестиваль відродився, і щороку на нього збирається близько 20 тисяч люду.

Регата на честь Святого Раньєрі, Піза, Італія

Традиція перегонів річкою Арно народилася ще в ХІІІ-му столітті. Змагаються чотири вузькі човни, вифарбувані в різні кольори, які представляють чотири райони міста. Мости, палаци та церкви уздовж річки прикрашають свічками.

Головним призом у регаті, яка відбувається 17-го червня, є жива тварина – зазвичай бик чи півень. "Лузерам" дістається пара гусенят.

Тиждень гордості, Нью-Йорк, Сполучені Штати

Представники секс-меншин та транссексуали в різних містах світу 17-24-го червня відзначають Тиждень гордості, кульмінацією якого є великий гей-парад.

У Нью-Йорку яскрава процесія рухається П’ятою Авеню, Грінвіч Віллідж, минаючи гей-бар Stonewall Inn, куди в 1969-му році увірвалася з облавою поліція.

Блумсдей, Дублін, Ірландія

Свято на честь ірландського письменника-модерніста Джеймса Джойса відзначають 16-го червня. Саме в цей день у 1904-му році відбулося його перше побачення з майбутньою дружиною Норою, а назва "День Блума" походить від прізвища головного героя роману Джойса "Улісс" – Леопольда Блума.

Літературні паломники, часто вбрані в ретро-костюми, намагаються повторити шлях автора, зокрема зайти до старовинного пабу Davy Byrne’s і, за його прикладом, замовити сендвіч з горгонзолою та склянку бургундського.

Inti Raymi (Фестиваль сонця), Куско, Перу

На щастя, сьогоднішня реконструкція стародавнього свята інків вже не вимагає кривавих жертв в ім’я Пачмами – дружини бога сонця Інті та покровительки врожаїв. Фестиваль відзначають 24-го червня на руїнах Саксахуанаман.

Battala dos Vinos (Битва вин), Аро, провінція Ла Ріоха, Іспанія

29-го червня, на день Святого Педро, тисячі людей виходять на вулиці Аро, озброївшись, щонайменше, водяними пістолетами, по зав’язку зарядженими вином. Затяті вояки обирають помпи чи пульверизатори, а традиціоналісти – відра, пляшки, старі чоботи тощо.

За три години баталії іспанці вихлюпують десятки тисяч літрів вина в пам’ять про територіальну суперечку з сусіднім селищем Міранда-де-Ебро, що точилася 300 років тому.

Фото з сайту rancuret.de, catavino.net, agriturismo-ilsole.it, pommietravels.com, Flickr (by Helder Mouro, David Jones, Agathe Vendredi, andresmonroy, Pepeketua, dianabeato, stephmouss, kukkaibkk)

Реклама:

Головне сьогодні