Тест

Ірена Карпа, Мирослав Маринович та інші протестують проти віз в Європу. Фото

У студії фотографа Ігоря Гайдая у Києві відкрилася фотовиставка "Візи? Навіщо?", присвячена проблемам отримання віз українцями.

Виставку презентувала громадська ініціатива "Європа без бар’єрів" у рамках художньо-адвокаційного проекту "Відкритий світ для відкритої України", що стартував 3 жовтня 2012 року, в день падіння Берлінської стіни.

Організатори акції стверджують, що намагаються в черговий раз привернули увагу громадськості до проблеми штучних, адміністративних перешкод, що заважають громадянам України регулярно подорожувати до країн Євросоюзу.

Керівник "Європи без бар’єрів" Ірина Сушко та фотограф Ігор Гайдай

Герої фотовиставки – професори, журналісти, спортсмени, громадські активісти, колишні дисиденти та майбутні науковці, які безпосередньо відчули на собі "м'яку силу" візових стін.

[L]Серед них, зокрема, відома письменниця Ірена Карпа, яка після п’яти повністю використаних паспортів та понад десяти років мандрівок по усьому світу, у 2012 році отримала відмову від посольства Німеччини;

проректор Українського католицького університету, відомий правозахисник Мирослав Маринович, який у 2010 оголосив річний бойкот поїздкам до Шенгенської зони внаслідок ненадання йому візи належного терміну дії;

координатор Transparency International в Україні Олексій Хмара, який не зміг взяти участь в заході Transparency International у Німеччині в жовтні 2011 року та інші.

Науковий директор інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко та виконавчий директор Міжнародного фонду "Відродження" Євген Бистрицький

Експерти Європи без бар’єрів наголошують, що будуть запитувати "у мешканців високих кабінетів" країн Євросоюзу, України та інших навколишніх країн про те, "чи зробили вони все залежне від них для знесення неефективних, непотрібних, нерідко абсурдних обмежень для пересування законослухняних громадян".

"Щороку сотні тисяч європейців, серед яких десятки тисяч громадян України, позбавляються можливості здійснити подорож до інших країн Європи через "візову стіну". Більшість з них є законослухняними громадянами. Візи в Європі мають зникнути", - наголосили вони.

За словами керівника "Європи без бар’єрів" Ірини Сушко, невдовзі виставка "Візи? Навіщо?" вирушить до великої Європи. Зокрема, її побачать у Варшаві, Брюсселі, Берліні, "у містах, де є чимало прихильників безвізової перспективи для громадян України, але також багато і скептиків скасування віз у відносинах з ЄС".

Фотограф Ігор Гайдай

Головна мета фотопроекту, додала Сушко, привернути увагу до проблеми з візами як звичайних громадян Євросоюзу, так і представників влади, використовуючи художні засоби, які нерідко мають більшу силу впливу, аніж експертні висновки та аналіз.

"Ми прагнемо обговорити на різних майданчиках проблему свободи пересування для громадян України та звернути увагу на те, що у багатьох випадках візове спрощення з боку окремих країн-членів залишається імітацією, а не реальним процесом", - сказала вона.

Фотограф Ігор Гайдай, в свою чергу, підкреслив, що надзвичайно важливо ознайомити з виставкою пересічних громадян європейських країн, адже вони найчастіше навіть не підозрюють про існування подібних проблем з отриманням візи тієї чи іншої країни ЄС.

За матеріалами "Європи без бар’єрів"