В Польщі проходить фестиваль Українського кіно

Фестиваль відкриється новим фільмом Романа Балаяна "Райські птахи", який у Польщі представлятиме картину особисто з виконавцем однієї з головних ролей Єгором Пазенко.

На урочистій церемонії відкриття у Варшаві запланована присутність дружини Президента України пані Катерини Ющенко, а також заступника міністра культури пана Юрія Зубко, директора Української кінофундації Андрія Халпахчі та режисера Олександра Кірієнка, чий фільм "Ілюзія страху" розпочне фестивальні покази наступного дня.

Проект було започатковано в квітні 2008 року Фестивалем польського кіно, що проходив у Києві, Львові, Харкові та Одесі, урочистою прем'єрою стрічки Анджея Вайди "Катинь", та врученням президентом України Віктором Ющенком ордену Ярослава Мудрого режисерові Анджею Вайді.

Такі обмінні фестивалі заплановано проводити щорічно. Мета фестивалів спрямована на поширення дистрибуції українських фільмів в Польщі та польських в Україні, а також залучення кіновиробників наших країн до копродукції.

Цьогоріч у Польщі буде показано 7 повнометражних українських фільмів, серед яких, зокрема, дебютні та останні роботи корифеїв українського кінематографу Романа Балаяна та Кіри Муратової:

ВІДЕО ДНЯ

Для Романа Балаяна це "Райські птахи" (2008) та "Бірюк" (1975).

Дія "Райських птах" розгортається в СРСР початку 1980-х, її герої виступають проти нелюдської державної машини. Ставлячи під загрозу своє життя, вони доводять, що прагнення людини до свободи не здатен зупинити ніхто й ніщо.

"Бірюк" - один із перших доробків Романа Балаяна в кінематографі. Історія лісника, кріпака Фоми, що гине від кулі барина, знята за одноіменним оповіданням Івана Тургенєва.

"Два в одному" (2007) та "Короткі зустрічі" (1967) фільми, що представлятимуть творчість Кіри Муратової.

"Два в одному" - отримав почесну нагороду, "Ніку", як найкращий фільм країн СНД і Балтії 2007.

Це трагікомедія з життя людей в двох новелах. На сцені театру повісився актор. Якимось чином в цьому замішаний робочий сцени. Неможливо припустити, куди заведе вервечка подій і скільки ще смертей очікує цю трупу... "Короткі зустрічі" - другий фільм Муратової, де вона в акторському ансамблі з Володимиром Висоцьким розкривають на перший погляд просту і в той же час досить сміливу історію кохання.

Крім цього польським глядачам будуть представлені сучасні фільми, такі як "Владика Андрій" Олеся Янчука, "Ілюзія страху" Олександра Кірієнка, а також "Сафо" Роберта Кромбі, що вона зібрала в українському прокаті понад 1 млн. доларів.

Реклама:

Головне сьогодні