Галерея "Колекція" представляє нові проекти Миколи Рідного

Київ, 15 травня 2009 року, 19:00 - галерея "Колекція" представляє новий цикл графічних робіт лідера групи "SOSka" Миколи Рідного.

Микола Рідний, автор проекту: "Роботи серій "Пульс" та "Жести" присвячені молодому поколінню людей, продовжуючи тематичний ряд фото і відео проектів "Медінститут" (2005), "Українська готика" (2006), колективних робіт групи SOSка "Мрійники" (2008) та "Гімн" (2009).

Новий цикл графічних робіт відрізняється не тільки обранням іншого художнього медіа - зображення не є портретами героїв. Нова генерація, як українських, так і європейських підлітків роздроблена на десятки субкультурних груп (скейтерів, эмо, r'n'b'ішників, ска, антіфа, хулов, бонов...), де кожну представляють власні герої. Зображені персонажі позбавлені індивідуальності. Дотримуючись правил поведінки, жестів, відвідуючи значущі місця тусовок, концертів вони зливаються з масою подібних собі однолітків - утворюють єдиний пульсуючий організм.

Яке моє особисте ставлення до зображення? Сучасне напівкапіталістичне суспільство збудувало достатню кількість захоплюючих революційних фікцій, бунтарських кіл, в рамках яких кожний може проявити обмежений рівень свободи. Тому не має сенсу критикувати молодь за аполітичність - я досліджую ситуацію бутафорності, інфантильності протесту, однак напряму пов'язаного з агресією, жорстким розподілом на "своїх" і "чужих".

Малювання маркерами як варіант технічно "бідного арта" зумовлений актуальними соціально-економічними умовам. Йдеться про створення художнього об'єкту, позбавленого пафосу елітарності, що долає дистанцію до глядача. Крім того, фотограф чи скульптор не повинен виправдовувати своє медійне визначення все життя - художник, перш за все творець ідей. Привілей молодого художника в тому, що він може відчувати ритм свого покоління, відчуваючи щонайменші коливання. Сподіваюся, що закладений у проекти сенс, буде в рівному ступені зрозумілий не тільки вузькому колу професіоналів, а й найширшій аудиторії глядачів".

Микола Рідний, відомий як засновник творчого об'єднання "SOSka", і як автор персональних проектів. Протягом 2005-2009 років низка кураторських проектів Миколи Рідного в галереї-лабораторії "SOSka" повернули Харкову славу одного з мистецьких центрів як України, так і Європи.

Група "SOSka", чільним представником якого є Микола Рідний, відзначилась в багатьох європейських галереях, серед яких - проект "Curated in" в Gallery Hubert Winter у Відні та "Мавзолей бунту" в Stella Art Foundation в Москві, "Grabbing at straws" в Мілані та "The Art World" в галереї "Feinkost" в Берліні, а в 2008 році група виграла престижну австрійську нагороду HenkelArtAwards.

Як учень всесвітньо відомого майстра сучасної фотографії Бориса Михайлова Рідний відкрив проект "Ігри патріотів/Українська готика" в галереї "Колекція", а у PinchukArtCenter проект "Мрійники" став чи не обов'язковими до перегляду.

Офіційне відкриття виставки відбудеться 15 травня, у п'ятницю, о 19:00 у галереї "Колекція" за адресою: вул. Паньківська,8.

Під час відкриття автор особисто презентує для глядачів та ЗМІ свої роботи

Виставка триватиме до 16 червня.

Реклама:

Головне сьогодні