Виставка "Чингізиди України"

Це артистична пропозиція нарешті визнати досвід, що живе в нашій ментальності та історичній підсвідомості. Століттями ретушований, репресований, демонізований. Але такий, що насправді збагачує. Куратор проекту Костянтин Дорошенко поєднує в ньому просякнуту інтелектуальною грою копітку середньовічну майстерність з реальністю дигитального, перетвореною сміливим талантом у поетичність - беззастережну, беззахисну й потужну, як почуття.

Живописець Юрій Нікітін створив першу в історії художню реконструкцію портретів кримських ханів династії Гераїв, нащадків легендарного Чингізхана, лідерів середньовічної кримськотатарської держави, що протягом 300 років була провідним геополітичним утворенням на теренах нинішньої України. Композитор Алла Загайкевич, яка прочинила модерному світу унікальність старовинного кримськотатарського мелосу працюючи над фільмом Олеся Саніна "Мамай", створила до виставки музичну інсталяцію "Два кольори світу: Червоний - Синій".

Надихнула ж обох митців унікальна книга історика Олекси Гайворонського "Повелителі двох материків", що вперше подає історію ханства з кримоцентричних позицій.

2009-й - рік 65-річчя депортації кримських татар. Моральні, ментальні та соціальні наслідки цього насильства наша країна переживає донині. Але рани загоюються тоді, коли перемагає бажання жити. Справжнє відродження будується не на віктимності, а на славі. Слава Кримського ханства - це слава нашої спільної історії, слава України, сильної своєю мультикультурністю.

26 червня - 9 липня 2009 р.

Галерея "Дукат", вул. Грушевського, 4, м. Київ.

Реклама:

Головне сьогодні