Міська гра "Антикомуністична опозиція у Львові та Ґданську"

23 серпня 2009 року, Львів

20 підлітків зі Львова та 20 підлітків з Ґданська беруть участь у акції, яка має на меті розповсюдити знання про Новітню історію Центрально-Східної Європи. У співпраці з українськими та польськими істориками були розроблені сценарії гри, що базуються на діяльності опозиції 80-их у Ґданську та 80-их і 90-их років у Львові.

Гра у Ґданську, яка відбулася 9 серпня, нагадала про події, пов'язані із робітничими страйками та створенням Незалежної профспілки "Солідарність" у Польщі. Учасники гри відвідали колиску "Солідарності" Ґданську корабельню, виставку "Дороги до свободи" та зустрілись зі свідком історії.

Під час гри команди учасників пересувались по місту та виконували завдання - наприклад, переказати таємну інформацію чи знайти конспіративне місце зустрічі, у якому треба самостійно надрукувати листівки та виготовити транспаранти.

Під час гри неодноразово виникали ситуації, коли учасники мали приймати рішення: чи вирішити конфлікт мирним шляхом, чи використати силу. В той же час молоді "опозиціонери" перебували під загрозою бути схопленими агентами КДБ чи міліціонерами (на яких були перевдягнуті актори). Кульмінацією гри стала демонстрація, розігнана міліціонерами, та втеча до Костелу Св.Миколая.

У Львові гра буде розгортатися навколо "Товариства Льва", культурних та екологічних рухів, незалежної преси та Греко-католицької церкви, що діяла підпільно.

Працюючи над вибором ключових місць для історії антикомуністичної опозиції у Ґданську та Львові ми знайшли цікавий елемент, який пов'язує незалежні рухи обох міст - виявилося, що пам'ятник Яна Собеського, що був перевезений зі Львова до Варшави у 1950 році, остаточно "оселився" у 1965 році у Ґданську, де стоїть до цього часу на Таргу Джевним. Обидва пункти, пов'язані з монументом, були (незалежно один від одного) місцем зустрічі українських та польських опозиціоністів.

У рамках дводенного перебування львів'ян у Ґданську 7-9 серпня 2009 року та жителів Ґданська у Львові 21-23 серпня 2009 року учасники програми не тільки візьмуть участь у грі, але ще й побачать міста, зустрінуться зі свідками тодішніх подій та потоварищують.

Реклама:

Головне сьогодні