Міська гра "Антикомуністична опозиція у Львові та Ґданську"

23 серпня 2009 року, Львів

20 підлітків зі Львова та 20 підлітків з Ґданська беруть участь у акції, яка має на меті розповсюдити знання про Новітню історію Центрально-Східної Європи. У співпраці з українськими та польськими істориками були розроблені сценарії гри, що базуються на діяльності опозиції 80-их у Ґданську та 80-их і 90-их років у Львові.

Гра у Ґданську, яка відбулася 9 серпня, нагадала про події, пов'язані із робітничими страйками та створенням Незалежної профспілки "Солідарність" у Польщі. Учасники гри відвідали колиску "Солідарності" Ґданську корабельню, виставку "Дороги до свободи" та зустрілись зі свідком історії.

Під час гри команди учасників пересувались по місту та виконували завдання - наприклад, переказати таємну інформацію чи знайти конспіративне місце зустрічі, у якому треба самостійно надрукувати листівки та виготовити транспаранти.

Під час гри неодноразово виникали ситуації, коли учасники мали приймати рішення: чи вирішити конфлікт мирним шляхом, чи використати силу. В той же час молоді "опозиціонери" перебували під загрозою бути схопленими агентами КДБ чи міліціонерами (на яких були перевдягнуті актори). Кульмінацією гри стала демонстрація, розігнана міліціонерами, та втеча до Костелу Св.Миколая.

ВІДЕО ДНЯ

У Львові гра буде розгортатися навколо "Товариства Льва", культурних та екологічних рухів, незалежної преси та Греко-католицької церкви, що діяла підпільно.

Працюючи над вибором ключових місць для історії антикомуністичної опозиції у Ґданську та Львові ми знайшли цікавий елемент, який пов'язує незалежні рухи обох міст - виявилося, що пам'ятник Яна Собеського, що був перевезений зі Львова до Варшави у 1950 році, остаточно "оселився" у 1965 році у Ґданську, де стоїть до цього часу на Таргу Джевним. Обидва пункти, пов'язані з монументом, були (незалежно один від одного) місцем зустрічі українських та польських опозиціоністів.

У рамках дводенного перебування львів'ян у Ґданську 7-9 серпня 2009 року та жителів Ґданська у Львові 21-23 серпня 2009 року учасники програми не тільки візьмуть участь у грі, але ще й побачать міста, зустрінуться зі свідками тодішніх подій та потоварищують.

Реклама:

Головне сьогодні