Виставка "Арт-юдаїка. Століття ХХ"

"Якщо не можна, але дуже хочеться, то можна" - стверджує народна мудрість. Адже, поміркуйте, чи здатен цілий народ через одну-єдину заборону, навіть якщо вона виходить з Тори, відмовити собі і світу в задоволенні зображувати все, що існує навколо? .. Народ, який тисячоліттями існує в розсіянні і слідує законам і заборонам тих країв, в яких живе, просто не міг дотримуватися неухильно ще й всіх власних заборон. І переступив одну: не зображувати людей і тварин, і Бог його простив.

Виставка "Арт-юдаїка. Століття ХХ", що відкривається в київській галереї «Дукат» - це унікальна можливість побачити зібрання живопису, графіки та скульптури єврейських митців минулого століття. Багато творів мистецтва перед широким загалом з'являться уперше. Деякі роботи вже добре відомі, але представлені по-новому.

Експозиція дає панорамний огляд розвитку єврейського мистецтва у ХХ столітті: найвідоміші єврейські митці початку століття - Яків Шапіро, Олександр Альтман, Ісахар-Бер Рибак, Мане-Кац та Хана Орлова; класик радянського живопису Роберт Фальк, нонконформісти другої половини XX століття, а також роботи наших сучасників - вже визнаних художників Матвія Вайсберга, Пінхаса Фішеля та інших талановитих митців.

Перлиною виставки стане ілюстрована Марком Шагалом збірка поезій Давида Гофштейна "Троєр" ("Смуток"), видання 1922 р.

Яскрава, образна і наївна мова єврейської народної творчості стала на початку XX століття основою професійного мистецтва. Сьогодні ж у мистецтві євреїв минулого століття ми несподівано знаходимо саме те, що сучасна людина особливо цінує: індивідуальність митця, його здатність до самовираження, вміння гармонійно поєднати в одній композиції різні художні традиції.

Виставка "Арт-юдаїка. Століття ХХ" триватиме до листопада.

Реклама:

Головне сьогодні