Персональна виставка живопису Олени Рижих "Точки сили"

Для мене важливий загальний стан емоційного піднесення в концентрованій формі пластичного втілення,- як в ключових сокровенних темах Євангелія, так і в переможних моментах героїчного епосу та міфології, де не дотримуюсь надмірної серйозності.

В нефігуративних роботах для мене важливою є підвищена температура колористичної атмосфери, навіть найхолодніших синіх і фіолетових.

Саме з такого суто колористичного палаючого акорду - індійської жовтої з насиченим густо-фіолетовим (який наснився під Різдво 2008 року) - не очікувано почався мій новий фігуративний період. На свіже просоченому двома фарбами полотні я помітила обриси фігур, які взагалі не мала в задумі. Вражає те, що вони точно згідно з розміром вкомпоновані у формат і відповідні колориту за емоційним станом,- так жінка з немовлям з'явилась на жовтогарячому сяючому тлі, а розп'яття та скорботно-молитовні фігури - на темно-фіолетовому. Ці композиції ніяким чином неможливо пояснити випадковим затіканням фарби у легку текстуру підґрунтя, що відзначають всі, хто бачив це полотно.

Звісно, рука не піднялася продовжувати цю "співпрацю", і в тому ж стані це полотно під назвою "Явління Нерукотворне" демонструватиметься на виставці. Тоді й виник поклик у душі, збентежений відчуттям заборгованості за диво. Тому багаторічний попередній період нефігуративного живопису чекає часу мого повернення до нього, а робота над фігуративним циклом триває. Прагну до синтезу обох шляхів, щоб на їх перехресті зосередити власну "точку сили".

Олена Рижих

Адреса: Київ, Михайлівська 22б.

Реклама:

Головне сьогодні