Конкурс різдвяно-новорічної атрибутики та вертепів "Іде звізда чудна"

Одним з найсокровенніших свят річного календаря в Україні споконвіку вважалось Різдво. В кожній українській родині вже з грудня місяця починали співати колядки, виготовляли дідухи, плели різдвяних павуків, готували вертепи. Сьогодні цей пласт культури має стати одним із засобів, що відновить родинне спілкування через звичаєву культуру і дасть можливість дітям разом з батьками доторкнутись до сакральних традицій Різдва.

Мета конкурсу - залучити дітей та українські родини до вивчення та пізнання традиційних різдвяно-новорічних свят за допомогою засобів народного мистецтва.

Теми конкурсу:

Вироби з соломи (Різдвяні дідухи, "павуки", прикраси, іграшки)

Витинанки

Вертепні маски

Вертепні зірки

Лялькові вертепи

Маски кози та Маланки

Ілюстрації до зимових свят (Катерини, Андрія, Миколая, Різдво, Маланки, Василя, Водохреща)

Умови конкурсу:

До участі у конкурсі приймаються роботи колективні (родинні, гурткові) та індивідуальні без вікових обмежень.

Техніка виконання - вільна.

Виготовлені атрибути мають нести змістову відповідність автентичним зразкам

Малюнки надсилаються разом із фольклорним текстом, що ілюструється.

Матеріали, що приймаються до участі у конкурсі повинні бути підписані: назва твору, інформація про автора (ПІП, вік, місце навчання, поштова адреса за місцем проживання, контактний телефон).

Роботи приймаються до 15 грудня 2009 року на адресу: Родинний конкурс "Іде звізда чудна", вул.Івана Мазепи, 29, 01015, м.Київ, Національний центр народної культури "Музей Івана Гончара".

Нагородження переможців відбудеться 19 січня 2010 року в НЦНК "Музей Івана Гончара".

Роботи учасників будуть експонуватися на різдвяній виставці у приміщенні НЦНК "Музей Івана Гончара" з 10 грудня 2009 року по 19 січня 2010 року.

Запрошуємо Всіх бажаючих до НЦНК "Музей Івана Гончара" (м.Київ, вул.Івана Мазепи, 29) на відкриті майстер-класи з виготовлення дідухів, різдвяних павуків, вертепних масок, вертепних зірок, різдвяних масок, вертепів, витинанок, а також на відкриті семінари-практикуми для керівників художніх та мистецьких студій та вчителів малювання загальноосвітніх шкіл.

Теми семінарів: "Українські традиції соломоплетіння: різдвяна атрибутика", "Народні Вертепи на Україні", "Різдвяна витинанка".

Майстер класи та семінари відбуватимуться з 02 по 19 грудня 2009 року. Участь у семінарах за попереднім записом.

Члени журі конкурсу:

Петро Гончар - член Національної спілки художників україни, заслужений діяч мистцтв України, директор Національного центру народної культури "Музей Івана Гончара"

Евген Шевченко - голова Національної спілки майстрів народного мистецтва України

Юрій Мельничук - член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заступник директора НЦНК "Музей Івана Гончара" з науково-фондової роботи

Тетяна Пошивайло - член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заступник директора НЦНК "Музей Івана Гончара" з науково-просвітницької роботи

Олександр Босий - кандидат історичних наук, завідувач відділу народного мистецтва Національного музею архітектури та побуту України

Ірина Садова - голова громадської організації "Фонд Івана Гончара", член Національної спілки народних майстрів України.

Реклама:

Головне сьогодні