Амджад Алі Хан із концертом "Чарівні Струни"

8 грудня 2009 року в Національній Опері України кияни зможуть побачити вражаючу живу виставу "Чарівні струни" за участю легендарного майстра сароду в рамках його європейського турне.

Амджад Алі Хан, представник шостого покоління спадокоємців легендарної традиції, заграв на сароді у шестирічному віці. Це було початком ще однієї визначної сторінки в історії індійської класичної музики. Він учився у батька, Хафіза Алі Хана, та у майстрів індійської традиції Бангаш у музичній школі Senia Bangash.

Термін "краса раги*" не повністю визначає творчість Амджада Алі, адже він створив багато абсолютно нових раг. Лише його любов до музики та віра у музику надихнули його на оновлення традиційних індійських мелодій. При цьому Амджад Алі Хан у новому свіжому виконанні зберіг повагу до вікових традицій.

До моменту власного виконання індійської класичної музики на сцені, Амджад Алі був свідком постійних та яскравих вибухів нових зірок у мистецтві виконання раг. Після дебюту Амджад Алі став відомим - він дав нове звучання сароду, яке невдовзі почув світ.

Амджад Алі - із тих музикантів, які шукають натхнення у душах своїх слухачів."Немає надто великої різниці між класичною та популярною музикою. Музика - це музика. Я хочу підтримувати спілкування зі слухачем, який розуміє індійську класичну музику та музику взагалі" - наголошує він.

ВІДЕО ДНЯ

Амджад Алі Хан є постійним виконавцем у Carnegie Hall, Royal Albert Hall, Royal Festival Hall, Kennedy Center, Santury Hall (в Індії), House of Commons, Theater Dela ville, Musee Guimet, ESPLANADE у Сінгапурі, Victoria Hall у Женеві, Chicago Symphony Center, Palais beaux-arts, Mozart Hall у Франкфурті, St.James Palace та Opera House в Австралії тощо.

Видатний сародист виступав на фестивалях і святкуваннях у різних куточках світу, зокрема: WOMAD фестивалі в Аделаїді, Единбурзькому музичному фестивалі , 1200-річчі Франкфурту, World Beat Festival у Брісбені, Taranaki у Новій Зеландії, Summer Arts Festival у Сіетлі, BBC Proms, International Poets Festival у Римі, Shiraz Festival, UNESCO, Hong Kong Arts Festival, WOMAD Rivermead Festival, Великобританія, Schonbrunn у Відні тощо.

Отримувати нагороди Амджад Алі Хан почав у ранньому віці, їх кількість із роками стрімко зростала. Він має відзнаки ЮНЕСКО, ЮНІСЕФ, звання Падма Вібхушан - знак найвищого визнання артиста в Індії тощо. Він гідно представляє Індію на престижних арт-форумах. У 1995-му маестро було нагороджено медаллю Ганді у Парижі за композицію Bapukauns, у 2003- почесною нагородою французького уряду, у 2004 в Японії він отримав головний приз Fukuoka Cultural.

Із спільних робіт з іншими виконавцями можна відмітити написану ним музику для Гонгконгзького філармонічного оркестру (диригент Йошіказу Фукумора) під назвою Tribute to Hong Kong; дуети з гітаристом Чарлі Бірдом, віолончелістом Ігорем Фроловим та гітаристом Барі Масоном. Його запрошували провести лекції в університети Йоркширу, Вашингтону, Нью Мехіко та інші. Журнал ВВС визнав його диск Bhairav одним із найкращих серед п'ятидесяти альбомів світу 1995 року. У 1994 його ім'я було занесено до престижного Біографічного списку International Directory of distinguished Leadership, 5-го видання.

Із маестро Амджадом Алі Ханом гратимуть його сини Ааман Алі Хан та Аяан Алі Хан (сарод), а також знані таблісти Танмой Бос та Мітхілеш Кумар Джха.

Тел. та поштова скринька для акредитації: 093875 46 32, [email protected] - Ганна Смирнова, Санжай Раджханс.

*Рага- (санскр. цвет, настроение ) музыкальные лады, используемые в индийской классической музыке, серия из пяти или более нот, на которых строится мелодия. Традиционно раги привязаны к различным сезонам или времени суток.

8 грудня 2009 року, 19:00, Національна Опера України, Київ

Зустріч із журналістами 08 грудня о 14:00 в актовому залі Червоного корпуса Нац.Університету ім.Т.Г.Шевченка

Реклама:

Головне сьогодні