Публічна подіумна дискусія: "Архітектурна спадщина ХХ століття: від збереження до використання"

У рамках проекту "Стратегії урбаністичного майбутнього для Києва" Представництво Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні разом із Архітектурним клубом, Кафедрою культурології НаУКМА, Центром візуальної культури, Асоціацією велосипедистів Києва, Центром субкультурних ініціатив Urban X та творчою формацією Garage Gang Kollektiv запрошують вас на публічну подіумну дискусію "Архітектурна спадщина ХХ століття: від збереження до використання", що відбудеться з нагоди відкриття виставки "Конструктивізм і постконструктивізм у Києві: 1924–1941–1954".

Проблема збереження та використання історико-культурної та архітектурної спадщини – одна з найболючіших у розвитку сучасних міст. Без гострих питань, що постають довкола архітектурних пам’яток у мегаполісах, неможливо уявити жодну серйозну дискусію довкола сучасного урбанізму. Особливе місце в цьому контексті посідає архітектурна спадщина ХХ століття: хоча культурне та історичне значення відповідних споруд та ансамблів є незаперечним, вони все ще залишаються порівняно малознаними на рівні колективної міської свідомості і не входять до списку цінних історико-архітектурних об’єктів, що підпадають під відповідні норми державної та міжнародної охорони пам’яток. Ця дискусія має на меті розпочати громадське обговорення проблем, пов’язаних зі збереженням та використанням архітектурної спадщини ХХ століття в сучасному Києві.

У рамках дискусії будуть розглянуті такі питання:
- яким є сьогоднішнє бачення проблем, пов’язаних зі збереженням та використанням
архітектурної спадщини ХХ століття, з боку профільних державних та міжнародних
організацій?
- з чого конкретно складається архітектурний ландшафт Києва ХХ століття? Якими є
найвагоміші споруди та ансамблі, що їх варто зберегти?
- за якими критеріями відбувається віднесення будівлі до охоронного статусу? Що варто зберегти, а що ні, і чому?
- яку роль могли б відіграти і фактично виконують сьогодні архітектурні пам’ятки
авангардної архітектури в Києві? Як можна сприяти їх "правильному" залученню в активне громадське життя міста?

До 11 травня треба підтвердити свою участь електронною поштою [email protected]. Телефон для довідок: +380 (44) 390 70 78.

Місце:
Будинок архітектора

Лектори:
Дмитренко Ксенія,Осьмак Владислава,Собуцький Михайло,Буряк Олександр,Горделадзе Людмила

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні