Лекція: "Мистецтво Месопотамії – біля витоків біблійних сказань"

Культурний Проект запрошує прослухати лекцію курсу "Історія світового класичного мистецтва" на тему "Мистецтво Месопотамії – біля витоків біблійних сказань". Лектор – Ольга Лагутенко.

Про могутнє колись Вавилонське царство і про велику асирійську державу ще до минулого століття було відомо лише з Біблії та писань Геродота. Французькому консулу в Монсулі Полю-Емілю Ботта належить честь першого сенсаційного археологічного відкриття у Межиріччі. Дізнавшись, що він цікавиться глиняними табличками, про які на той час лише трохи знали, один араб повідомив йому, що їх сила-силенна в його селищі. Ботта організував розкопки на пагорбі поблизу вказаного арабом селища і виявив під сміттям та землею не лише черепки, але й цілі стіни і рельєфи з зображеннями якихось чудернацьких тварин. Так було відкрито руїни асирійського царського палацу.

Месопотамська цивілізація – одна з найдревніших, якщо не найдревніша у світі. Саме у Шумері у кінці IV тис. до н.е. люди уперше вийшли із "первісності" і увійшли в епоху "древності", звідси і починається цивілізаційна історія людства. Цей перехід означає зведення культури принципово нового типу і зародження нового типу свідомості. Як і перше, так і друге пов’язано з урбанізацією, складною соціальною диференціацією, становленням державності і "громадського суспільства", з появою нових видів діяльності, особливо у сфері управління й навчання, з новим характером відносин між людьми у суспільстві. Тогочасні архітектори й художники знайшли рішення цілого ряду принципових питань архітектури, скульптури, живопису й прикладного мистецтва. Образ людини зайняв дуже велике місце в образотворчому мистецтві. Воно як засіб художнього пізнання реального світу стало у порівнянні з первісним мистецтвом на нову ступінь, що відповідала новим умовам життя суспільства та його успіхам в оволодінні силами природи.

Перше відвідування однієї лекції курсу є безкоштовним. Реєстрація – [email protected].

Місце:
Філія Київського музею російського мистецтва "Шоколадний будиночок"

Лектори:
Лагутенко Ольга

Вартість:
абонемент/150 грн.

Реклама:

Головне сьогодні