Лекція: "Верховенство кольору в картині. Фовізм, експресіонізм і "Нові дикі"

Культурний проект запрошує на шосту лекцію курсу "Історія мистецтва ХХ століття" на тему "Верховенство кольору в картині. Фовізм, експресіонізм і "Нові дикі", що відбудеться у понеділок, 31 жовтня, о 19:00. Лектор – Наталя Романова.

"Уявити світ таким, яким нам хочеться", — під цими словами художника Андре Дерена могли б підписатися багато хто з художників початку ХХ століття. У 1905 – відкрився “осінній салон”, де голосно заявили про себе фовісти, а вже у 1906 в Німеччині була створена група "Міст" та в 1911 – "Синій вершник". Картини фовістів залишали у глядача відчуття енергії та пристрасті, і французький критик Луї Восель назвав цих живописців дикими звірями (фр. les fauves). Це було реакцією сучасників на екзальтацію кольору, "дику" виразність фарб. Так випадково висловлювання закріпилось як назва усієї течії.

Проте будь-які сміливі експерименти різко перервалися у 1933 році, коли нацисти, що прийшли до влади, оголосили експресіонізм поза законом. Кампанія проти його представників увінчалася цинічною акцією 1937 року, під час якої було конфісковано 650 творів мистецтва з 32 музеїв Німеччини. "Дегенеративне мистецтво" – таку назву отримала виставка робіт, більшу частину якої складали полотна художників, що належали до таких напрямків, як імпресіонізм, дадаїзм, кубізм, фовізм, сюрреалізм, експресіонізм, Баухаус. Виставлені на ній картини підлягали знищенню.

Реєстрація – листом на [email protected]. Перше відвідування курсу є безкоштовним.

Місце:
М17 Центр сучасного мистецтва

Лектори:
Романова Наталія

Вартість:
абонемент/150 грн.

Реклама:

Головне сьогодні