Лекція: "Візантія. Протиріччя розкоші й аскези"

Культурний проект запрошує прослухати десяту лекцію курсу "Історія світового класичного мистецтва" на тему "Візантія. Протиріччя розкоші й аскези", що відбудеться у понеділок, 28 листопада, о 19:00. Лектор – Ольга Лагутенко.

В історії культури навряд чи можна знайти мистецтво складніше, ніж візантійське: у ньому поєдналися основи, які здаються непоєднуваними. Тут було усе – і абстрактні орнаменти Сходу і те живе, що уціліло від колишньої сили Риму, і лінійна виразність сирійського мистецтва, і шляхетне відлуння еллінізму – усі тенденції, що кружляли у тогочасному світі мистецтва. Поступово це переплавилося у струнку систему мистецьких традицій і канонів.

З цих країн до Європи через Візантію поступово перейшла яскрава тенденція – любов до розкоші та цінних преметів. Монументальне мистецтво, архітектура та всі види матеріальної культури Візантії явно носили на собі відбиток цієї традиції.

Особливого розквіту досягло мозаїчне мистецтво, адже своєю величавістю, різнобарвністю та блиском якнайкраще відповідало цим вимогам. Провідне положення мозаїка зайняла ще й тому, що не тільки виконувала естетичне, декоративне та змістове призначення. Пишність у оформленні храмів, піднесений настрій, що царював у їхніх приміщеннях підсилював імідж Візантії як духовної столиці Східної Європи. Мистецтво не тільки приймало форми, які йому диктували верхівка влади та положення країни у світі, але й стало явним культурним взірцем, особливо для слов’янських народів, що радо запрошували візантійських майстрів для оформлення своїх храмів.

Реєстрація – листом на [email protected]. Перше відвідування курсу є безкоштовним.

Місце:
Філія Київського музею російського мистецтва "Шоколадний будиночок"

Лектори:
Лагутенко Ольга

Вартість:
абонемент/150 грн.

Реклама:

Головне сьогодні