Лекція: "Романіка і готика. Часи грандіозних споруд"

Культурний Проект запрошує на дванадцяту лекцію курсу "Історія світового класичного мистецтва", що відбудеться у суботу, 17 грудня, о 13:00 в Національному заповіднику "Софія Київська". Тема: "Романіка і готика. Часи грандіозних споруд". Лектор – Наталя Романова.

На відміну від романської церкви з її чіткими, легко осяжними формами, готичний собор неосяжний, часто асиметричний і неоднорідний у своїх частинах: кожний із його фасадів зі своїм порталом – індивідуальний. Середньовічний собор був чимсь більшим, аніж просто місцем для церковної служби, – це був центр всього суспільного життя міста.

Поворот до готики почався з архітектури і лише потім став поширюватись на скульптуру та живопис. Архітектура незмінно залишалась основою середньовічного синтезу мистецтв. Якщо порівнювати типові споруди романського стилю й готики, здається, що вони протилежні. Одні – представники масивності, інші – легкості. Але якщо взяти споруди перехідного етапу, стає очевидно, що готика бере свій початок з романських основ. Стиль готики драматичний, але не похмурий, під руками середньовічних каменярів мертвий камінь оживав і розквітав тисячами суцвіть.

Оскільки образотворче мистецтво загалом за своєю природою невід’ємне від інтерпретації дійсності, від безпосереднього її спостереження, то й в епоху Середньовіччя (всупереч релігійній догмі, що часто вимагала повної відмови від усього земного) воно завжди у певній мірі зберігало зв’язок зі світом реальних людських уявлень і переживань. Середньовічні художники часто прагнули до яскравого художнього втілення тих ідей й настроїв, що заволодівали почуттями їхніх сучасників, в їхньому мистецтві втілились реальні суперечності тогочасного життя, пошуки гармонії.

Перше відвідування курсу є безкоштовним. Реєстрація – листом на [email protected].

Місце:
Національний заповідник "Софія Київська"

Лектори:
Романова Наталія

Вартість:
абонемент/150 грн.

Реклама:

Головне сьогодні