Презентація романа Мирослава Дочинця "Вічник"

У Києві презентують книгу, номіновану на Шевченківську премію 2012 року, – роман Мирослава Дочинця "Вічник".

Висунутий Національною спілкою письменників на здобуття Національної премії ім. Тараса Шевченка новий роман Мирослава Дочинця "Вічник" вже кілька місяців поспіль лідирує серед продажів у книгарні "Є".

Відомий діяч, дисидент та філософ Євген Сверстюк назвав роман книгою століття в українській літературі: "Такої книги давно бракує в українському культурному просторі. Книги про українську людину, яка залишається собою на бездоріжжях XX віку. Мудру людину, мордовану колесом прогресу, сліпого у своїй рішучості й нещадності".

Автор книги Мирослав Дочинець у дні своєї юності познайомився з дивовижним чоловіком. Його спогади майбутній письменник ретельно занотовував. Настав час — і ті нотатки перелилися в книжне письмо. Життєпис закарпатського мудреця Андрій Ворона став основою для книги "Вічник" (так його назвали на Колимі).

Сам автор про головного героя книги каже: "Хлопчик-копилець із закарпатської глибинки, який за сто років пройшов таку ж мартирію, як і його нещасний край. Обійшов усі концентровані кола пекельної історії, бездомності в рідному домі, щоб дійти до істини: дім — це твоя душа. Там ти завжди вдома. Навіть на чужині, навіть із чужинцями на рідній землі, які відбирали в нього все, але не могли відібрати безсмертної душі. Заганяли в дику хащу, в монастир, виганяли з вітцівщини, кидали на поле бою, гноїли в таборах, зневажали його унікальний хист, а він відплачував їм... терпінням і любов’ю. І він переміг, а вони програли. Бо вони і їх режими не знали головного закону — закону Вічності".

Учасники презентації: автор книги – Мирослав Дочинець, дисидент, доктор філософії Євген Сверстюк, поет Василь Герасим’юк, письменник Павло Вольвач, літературознавець Михайло Слабошпицький.

Місце:
Національний музей Тараса Шевченка

Лектори:
Сверстюк Євген,Слабошпицький Михайло,Вольвач Павло,Герасим’юк Василь,Дочинець Мирослав

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні