Відкриття виставки Тадеуша Рольке та Кріса Ніденталя "Сусідка"

15 березня в Національній академії мистецтв України відбудеться відкриття виставки Тадеуша Рольке та Кріса Ніденталя "Сусідка".

Марек Ґригєль, фотокритик, куратор Центру сучасного мистецтва у Варшаві (Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski):
"Виставка "Сусідка" – це авторський проект двох фотографів: Тадеуша Рольке і Кріса Ніденталя, реалізований у 2001 році. На створення виставки авторів надихнула 60-та річниця вбивств єврейського населення під час Другої світової війни, здійснених деякими мешканцями містечка Єдвабне і околиць. На тему цих трагічних подій Агнєшка Арнольд зняла фільм, на підставі якого Ян Томаш Ґросс написав книгу під назвою "Сусіди". Як фільм, показаний на громадському телебаченні, так і видання книги спровокували загальну дискусію на тему вини і відповідальності за ці злочини. Це була одна з найважливіших суспільних дискусій у післявоєнній Польщі.

У першій версії виставка складалася з 12 фотографій і була презентована у варшавській галереї "Захента" та в музеї Любузької землі в Зеленій Ґурі. У 2010 році художники підготували наступну її версію, розширену до 25 фотографій. Прем’єрне відкриття в м. Кєльце було пов’язане з річницею кєлєцького погрому.

Автори виставки "Сусідка" своїм мистецьким проектом включилися в дебати, відчуваючи потребу висловитися в цій важливій справі. Історична реальність – як написали автори у вступі до каталогу – вимагає коментарів за допомогою медіа, якими вони послуговуються: ф о т о г р а ф і ї.

Оскільки існують автентичні місця, все інше може домалювати уява. В таких, власне, місцях: у малих містечках Підляшшя, Мазовії, де проживало єврейське населення перед війною, розмістили героїню серії – дванадцятирічну в’єтнамську дівчинку, яка була сусідкою одного з авторів проекту. Зробивши такий вибір, митці хотіли звернути увагу на те, що певного роду іншість не може бути порушенням і що нерозуміння цього може викликати ненависть і невимовне зло.

Автори хотіли також передати відчуття певної загрози, викликати настрій грози у виразно сільському оточенні дівчинки, тим самим маючи на меті створити відчуття ретроспективи, загострити певну "вразливість, здатність до асоціацій і рефлексії", щоб трагічні події липня 1940 року ніколи вже не повторились.

Тому виставка "Сусідка" є особливою сублімованою спробою зіткнення з темою автентичних і трагічних подій нашої новітньої історії. Це є також свідченням вразливої і відповідальної позиції, яку запропонували автори відносно тих подій. Чи оглядаючи цю виставку, ми поділяємо їх почуття? На це питання має відповісти кожен сам для себе, керуючись власною совістю."

Місце:
Національна академія мистецтв України

Лектори:
Без лектора

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні