Лекція: "Імпресіонізм. Зупинити мить"

Культурний проект запрошує на двадцять першу лекцію курсу "Історія світового класичного мистецтва" на тему "Імпресіонізм. Зупинити мить". Лекцію прочитає Наталя Романова в Національному заповіднику "Софія Київська".

15 квітня 1874 р. у Парижі на бульварі Капуцинок відбулась виставка 30 молодих художників, картини яких не були прийняті офіційним жюрі Салону. Центральною роботою цієї виставки постала картина Клода Моне "Враження. Схід сонця". Один із репортерів, Луї Леруа, зневажливо назвав Моне і його товаришів "імпресіоністами". Унаслідок це іронічне ім’я закріпилось за художниками і дуже швидко втратило свій перший негативний сенс. Незважаючи на те, що виставка молодих художників викликала бурхливу громадську реакцію, не можна вважати, що саме 1874 р. є роком народження даного напрямку у живописі. Виникло і сформувалось воно раніше – приблизно за 6–7 років до вказаної події.

Імпресіоністи намагались відбити на своїх полотнах короткі миттєвості буття точно так, як це роблять фотографи у своїх роботах. Сюжети картин для художників були другорядними, вони брали їх із повсякденного життя, яке добре знали: міські вулички, ремісники за роботою, сільські пейзажі, звичні і всім знайомі споруди тощо. Головне для них було чергування світла і тіні, вигадлива гра "сонячних зайчиків" на найзвичайніших предметах.

Нове покоління художників хотіло перенести на свої полотна природу в її істинному вияві, тому вони вийшли зі своїх студій на відкрите повітря (пленер), щоб спостерігати зображувані об’єкти в їхньому звичному середовищі у природному освітленні. Вони заявляли, що сніг не просто білий, трава не зелена, тіні не чорні – все це складається із множинності кольорових точок, і тільки людське око, зливаючи їх воєдино, створює кольорове полотно.

Перше відвідування курсу є безкоштовним. Реєстрація – листом на [email protected].

Місце:
Національний заповідник "Софія Київська"

Лектори:
Романова Наталія

Вартість:
абонемент/150 грн.

Реклама:

Головне сьогодні