Презентація книжки "Василь Єрмілов жде весну"

Книгарня "Є" та видавництво "Родовід" запрошують на презентацію книжки "Василь Єрмілов жде весну", яка відбудеться 7 травня.

Ця книжка про Василя Єрмілова (25.02.1894 – 06.01.1968, Харків), видатного українського художника, представника кубофутуризму, засновника української гілки конструктивізму.

Вона включає біографію та основні етапи творчої кар’єри мистця. Автор – кандидат мистецтвознавства, доцент Харківської академії дизайну і мистецтв Тетяна Павлова – представляє творчість Єрмілова через захоплюючу розповідь про життя художника та його епоху, на яку припадає розквіт нового, модерного мистецтва. У передмові вона пише: "В цій книзі мені хотілося подати і свій погляд на мистця Василя Єрмілова, і "околиці" його творчих та особистих контактів. Хотілося "прочитати" художника через невідомі твори, фотографії, документи, листи і спогади тих, хто його добре знав і вперше має нагоду висловитися в моїй книзі". Зокрема, в цій книзі вперше подана історія листування Василя Єрмілова і Людмили Троянської, останньої симпатії мистця. Назва "заставки"листа до друга юності Дмитра Гордєєва – "Василь Єрмілов жде весну", що вперше публікується, стала і назвою книги.

У книжці також вперше постають сторінки та обкладинки вдягнутих в плахту рукотворних альбомів Ukraine, виконаних "конструктором Василем Єрміловим" для Міжнародної виставки "Преса" в Кельні 1928 року.

Книгою "Василь Єрмілов жде весну" "Родовід" розпочинає нову "Малу серію українського модернізму". Наступною буде книга про Олександра Богомазова. Ця серія доповнює попередні дві – "Малу серію українського народного малярства" та "Малу серію української вишивки".

Художнє оформлення книжки про Єрмілова створено "родинним колективом" – Іллею Павловим, Марією Норазян та Андрієм Павловим. Перед дизайнерами стояло складне завдання – вмістити монументальні твори Єрмілова, ілюстрації й фотографії (всього 173) та моногра-фічний текст у малий формат серії. На думку видавництва, дизайнери зі своїм завданням чудово впоралися. Як і автор, яка намагалася показати "свого" Єрмілова: "Глибоке враження справив на мене неочікуваний образ Василя Єрмілова, який відкрився в його архівах, зокрема в ЦДАМЛМУ. Він був далеким від звичного і, по суті, однобокого образу "жорсткого конструктивіста". Він явився мені лагідним, глибоким і вдумливим майстром".

Книгу "Василь Єрмілов жде весну" вже презентовано в Харкові (березень, 2012) в ЄрміловЦентрі та Академії дизайну і мистецтв. Вона також отримала перші схвальні відгуки читачів. Зокрема, Леся Гасиджак із Українського центру розвитку музейної справи написала на своїй інтернет-сторінці: "Книга надзвичайно цікава, текст легко сприймається і залишається в голові, що не завжди властиво науково-мистецькому жанру. А ще мені страшно подобається цей формат – 15×16. Як на мене – це запорука магнетизму і майбутньої популярності видання. Також – абсолютно доступна ціна. Це крок назустріч читачу, аванс відкритості і комунікабельності високого мистецтва перед кожним".

Місце:
Книгарня "Є" на "Золотих воротах"

Лектори:
Без лектора

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні