Відкриття Днів литовської фотографії в Києві

Культурний фотографічний центр PhotoCULT за підтримки Литовського посольства в Україні представляє 11 травня – 31 травня Дні литовської фотографії в Києві.

У травні цього року Київ перетвориться на епіцентр культурних подій, особливо в галузі візуального мистецтва. Культурний фотографічний центр PhotoCULT представить широкій аудиторії Дні литовської фотографії в Києві.

Масштаб події, передусім, задає виставка всесвітньо відомого фотографа, представника знаменитої литовської школи Антанаса Суткуса, яка пройде з 17 по 31 травня в галереї Фонду сприяння розвитку мистецтв. Глядачі побачать більше п’ятдесяти вінтажних фотографій, об’єднаних під загальною назвою "Ода повсякденності".

Литовська школа фотографії займає дуже важливу й практично унікальну нішу в світовій історії фотографії – саме вона значно вплинула на розвиток фотографічної культури в країнах Радянського Союзу.

"Ода повсякденності" – це, передусім, свідчення часу. На світлинах Суткуса прості люди зображені в своєму "звичайному середовищі", на противагу поширеним в СРСР канонічним сценам з розповідями про щасливу радянську людину. Його образи щирі та достовірні, саме тому вони повністю відображають той час литовської історії. Дивлячись на роботи Суткуса, ми можемо згадати документацію приватного й особистого в роботах Анрі Карт’є-Брессона, або режисерські роботи Віма Вендерса…

Знайомство з литовською фотографією продовжує виставка сучасного литовського автора Відаса Бівеніса "Латентність" – друга виставка у рамках Днів литовської фотографії в Києві, яка відбудеться в галереї A-House з 11 по 20 травня.

У своїй творчості Бівеніс використовує абослютно інші візуальні прийоми. Він не фіксує дійсність, а констатує свою, наповнюючи її особистими підтекстами та асоціаціями. В серії "Латентність" Бівеніс обігрує поняття людської екзистенції, розглядаючи її з двох точок зору – над водою і під водою.

Окрім виставок організатори Днів литовської фотографії в Києві підготували цікаву програму інших заходів, так чи інакше пов’язаних із візуальною культурою Литви. Це і відео-інсталяції литовського художника Римаса Сакалаускаса (з 11 по 20 травня в галереї A-House), і документальні фільми про відомих фотографів у Вільнюсі, представленому крізь їх об’єктив, і показ художнього фильму "Вир" (режисер Гітіс Лукшас), і творчі зустрічі.

Дні литовської фотографії в Києві пройдуть за підтримки Міністерства культури Литви, Литовського посольства в Україні та Аташе з культури Дайви Дапшиєне і покладуть початок новому етапу культурного співробітництва України та Литви.

Програма подій:

11.05 19:00 – Відкриття Днів литовської фотографії в Києві, відкриття виставки Відаса Бівеніса, показ відеоінсталяцій Римаса Сакалаускаса в галереї A-House.

17.05 19:00 – Відкриття виставки та виступ Антанаса Суткуса в галереї Фонду сприяння розвитку мистецтв

18.05 19:00 – Творчий вечір з Антанасом Суткусом, презентація книги Retrospective, автограф сесія в галереї Фонду сприяння развитку мистецтв

21.05 19:00 – Кінопоказ художнього фільму "Вир/Duburys" (режисер Гітіс Лукшас, 2009 р., 148 хв) у галереї Фонду сприяння розвитку мистецтв

28.05 19:00 – Показ фільму "Художники/Meninykai" (режисери Пятрас Савіцкіс і Людвіка Поцюнене, 2009 р., 54 хв) в галереї Фонду сприяння развитку мистецтв

31.05 19:00 – Закриття Днів литовської фотографії в Києві. Показ фільму "Дивіться, Вільнюс!/Behold, Vilnus!" (режисер Пятрас Савіцкіс, 2005 р., 63 хв) в галереї Фонду сприяння развитку мистецтв.

Локації "Днів литовської фотографії в Києві":
- галерея A-House: Київ, вул. Стрілецька, 7/6 (вхід з двору); години роботи: вівторок-неділя з 13:00 до 20:00
- галерея Фонду сприяння розвитку мистецтв: Київ, вул. Фролівська, 1/6; години роботи: щоденно з 11:00 до 19:00

Місце:
Галерея A-House

Лектори:
Без лектора

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні