"Європейські майстри органної гри": Бернгард Біллетер

У другому концерті циклу "Європейські майстри органної гри" Національного будинку органної та камерної музики України візьме участь всесвітньо відомий органіст зі Швейцарії Бернгард Біллетер.

Бернгард Біллетер — всесвітньо відомий органіст та органний експерт. Біллетер належить до старшого покоління органістів Європи та є одним із найавторитетніших спеціалістів в органному світі. Його творчості як органіста сприяло те, що багато років він виступав не лише як органіст, а й у складі Цюріхського фортепіанного квінтету, що гастролював у більшості країн Європи, Північної та Південної Америки, Ізраїлі. Перед виходом на пенсію Бернгард Біллетер обіймав посаду органіста у Kirche zu Predigern, викладав у Цюріхському університеті та вів клас органа, клавікорда та гаммерклавіра у Вищій музичній школі Цюріха. У період з 1992 по 1996 рік музикант виконав усі твори для клавішних інструментів Й. С. Баха.

Тривалий час він був редактором швейцарської музично-педагогічної газети, опублікував велику кількість книг з історії розвитку органів та органобудування. Здійснив численні записи на радіо та платівки.

У 2004 та 2007 році він вже виступав в Україні, здійснюючи гастрольну поїздку, яка пролягала через Київ, Львів, Одесу. Вже тоді слухачі були вражен й захоплені його несподіваною та незвичайною манерою педальної гри — без взуття. Хоча в цьому не було жодної нотки малювання чи оригінальності — так органісту зручно, а педальна техніка від цього лише виграє.

Бергнард Біллетер належить до того рідкісного типу оргністів, які змушують орган "видавати" більше, ніж той зазвичай вміє. Гра таких майстрів захоплює від першої та до останної хвилини виступу і не відпускає уваги слухачів ні на секунду. Кожна велика органна країна має виконавців такого класу, але перерахувти їх можна на пальцях однієї руки. Біллетер належить саме до таких органістів Швейцарії.

У другому концерті циклу "Європейські майстри органної гри" Бергнард Біллетер виконає твори Йогана Себастьяна Баха, Йозефа Губера та Сезара Франка.

Місце:
Національний будинок органної та камерної музики України

Лектори:
Без лектора

Вартість:
30-100 грн.

Реклама:

Головне сьогодні