Культове кіно: фільми Грегорі Маркопулоса

Проект "Культове кіно" в рамках циклу "Експериментальне кіно"презентує: Грегорі Маркопулос.

Грегорі Маркопулос (1928-1992) – ключова фігура американського кіноандерграунда 1960-х – поряд з Джеком Смітом, Кеннетом Енгером, Стеном Брекіджем, Йонасом Мекасом і Майєю Дерен. Чудові фільми Маркопулоса є складним поєднанням розроблених ним унікальних форм операторської роботи та монтажу з візіонерством, що бере свої витоки з поезії та міфології.

Christmas U.S.A. / "Крістмас", США (1949, 13 min)
Чергування кадрів ярмаркових атракціонів, таємничого ритуалу, що відбувається в лісі, і дивного, схожого на сон епізоду, в якому хлопчик виходить з ванної і наштовхується на лиховісну механічну іграшку. Поєднуючи в химерному монтажі побутові сцени, стрічка викликає клаустрофобію домашнього життя з містичними карнавальними образами, фільм відкриває фантастичне і дивовижне серед атрибутів повсякденності.

Twice a Man / "Двічі людина" (1963, 45 min)
"Двічі людина" – буквальне значення латинського імені Вірбій, яке, згідно з давньоримською міфологією, отримав Іполіт після того, як був відроджений Асклепієм. Сучасна версія античного міфу про Іполіта була задумана як спроба створення нової оповідної форми шляхом злиття традиційної техніки монтажу з більш абстрактною системою. Складна "музично-математична" структура відображає не тільки багатошаровість свідомості персонажів, але і різні часові пласти. Фільм, знятий в традиції американського "транс-кіно", переосмислює класичні літературні та кінематографічні парадигми.

Sorrows / "Печалі" (1969, 5 min)
Магічний портрет швейцарського маєтку, побудованого королем Людвігом II для Ріхарда Вагнера.

ВІДЕО ДНЯ

Рік випуску: 1949-1969
Країна: США
Жанр: експериментальне кіно, авангард, короткий метр
Тривалість: 00:13:04 + 00:44:47 + 00:05:29
Переклад: Не потрібно
Російські субтитри: немає

Вхід безкоштовний за попередньою реєстрацією.

Місце:
Галерея "Печерська"

Лектори:
Петренко Юлія

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні