Презентація книги Юрія Шевельова "Нарис сучасної української літературної мови та інші лінгвістичні студії (1947–1953)"

Видавництво "Темпора" та книгарня "Є" запрошують на презентацію книги Юрія Шевельова "Нарис сучасної української літературної мови та інші лінгвістичні студії (1947–1953)", яка відбудеться 5 листопада.

Юрій Шевельов (1908, Харків – 2002, Нью-Йорк) – славіст-мовознавець, історик української літератури, літературний і театральний критик. Професор Гарвардського та Колумбійського університетів. Один із засновників УВАН, двічі (у 1959–1961 та 1981–1986 роках) обирався її президентом. Почесний доктор Альбертського, Люндського, Харківського університетів та Києво-Могилянської академії. Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2000). Автор фундаментальних наукових праць: "Передісторія слов’янської мови: історична фонологія загальнослов’янської мови" (1965), "Історична фонологія української мови" (1979), "Нарис сучасної української мови" (1951), статей з морфології, лексикології, лінгвостилістики, антропонімії української мови, питань українського правопису та ін.

Книга містить мовознавчі дослідження західноєвропейського періоду (1947–1953 рр.) визначного українського вченого Юрія Шевельова. Серед них – ґрунтовна праця "Нарис сучасної української літературної мови", яка стала вагомим досягненням у вітчизняній лінгвістиці, статті, що висвітлюють питання історії української мови, та ряд рецензій.

"Книга становить спробу опису сучасної української літературної мови як системи в усьому багатстві її стилістичних варіянтів. З цього погляду вона має бути корисна не тільки мовознавцеві, а кожному, хто стикається з мовою в своїй практиці: учителеві, журналістові, священикові, просто інтелігентній людині".
Юрій Шевельов

"Західноєвропейський період 1947–1953 років став визначальним для Ю. Шевельова-мовознавця: саме в цей час він активно шукає третій шлях у розвитку українського мовознавства та, зрештою, й україністики загалом. Той шлях Ю. Шевельов розумів як самодостатньо український, вільний як від інстинктивної "общеруськості", так і від дитячого українського ультрапатріотизму чи новітніх форм хуторянства".
Любомир Белей, упорядник

У презентації візьмуть участь: Любомир Белей (упорядник), Лариса Масенко та Володимир Панченко.

Місце:
Книгарня "Є" на "Золотих воротах"

Лектори:
Панченко Володимир,Белей Лесь,Масенко Лариса

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні