Бесіди з мистецтва: "Леонардо да Вінчі – колекція Ермітажу. Ранні шедеври генія"

Наша бесіда розглядає ранній період творчості Леонардо. Цей час особливо цікавий тому, що ми зможемо подивитися, як формувався геніальний художник.

В Ермітажі знаходяться дві картини Леонардо да Вінчі: Мадонна Бенуа і Мадонна Літта. Але в нашій розмові ми не лише насолодимося двома ермітажними скарбами, ми зможемо поспостерігати шлях найбільшого з художників світу.

Нам буде цікаво дізнатися, що говорив Фройд про Леонардо. Ми дізнаємося про першу його роботу "Щит Медузи Горгони". Ми відкриємо завісу таємниці над "Таємною вечерею" – фрескою, яка справляє незабутнє враження на кожного. "Таємна вечеря" дійшла до нас у напівзруйнованому вигляді. Цю композицію він писав на стіні трапезної міланського монастиря Санта Марія делле Граціє. Ми дізнаємося, що нового вніс Леонардо в біблійний сюжет.

Нам стане цікавим знайомство з недатованою картиною "Благовіщення" (середина 1470-х років, Уффіці), яка була приписана Леонардо тільки в 19 ст.; Можливо, більш правильним було б розглядати її як результат співпраці Леонардо з його вчителем Вероккьо.

Завдяки цій подорожі по творчості раннього Леонардо ми побачимо його шукання в мистецтві Відродження. Нам відкриється, як художник, на основі впевненого і точного втілення видимого, створює поетичний образ, в якому відкинуто випадкове і дрібне, вибрані ті риси, які допомагають створити хвилююче і піднесене уявлення про людину. Леонардо да Вінчі ніби зводить в одне ціле розрізнені зусилля своїх сучасників і, багато в чому їх випереджаючи, піднімає італійське мистецтво на новий щабель.

Місце:
Креативний простір "Часопис"

Лектори:
Владимирська Ганна

Вартість:
100 грн.

Реклама:

Головне сьогодні