Виставка робіт грузинської художниці Русудан Петвіашвілі

Серед шанувальників таланту Русудан - відомі художники, політики і мистецтвознавці. Її роботи називав геніальними Пабло Пікассо, своє захоплення їй висловлювали 43-й президент США Джордж Буш і Маргарет Тетчер, яка отримала картину молодої художниці в подарунок під час офіційного візиту в Тбілісі в 1987 році.

Талант Петвіашвілі проявився вже в ранньому дитинстві. Батько - її головний наставник і вчитель - дозволяв розмальовувати навіть стіни квартири. Перша виставка Русудан відбулася в Тбілісі в 1974 році, коли дівчинці було всього 6 років. А в 1982-му у французькому Сент-Йоре пройшла наукова конференція, присвячена феномену Петвіашвілі.

Під час навчання в Тбіліській державної художньої академії Русудан проілюструвала книгу "Витязь у тигровій шкурі" Шота Руставелі. У наступні кілька років з її малюнками виходить багато книг, у тому числі "Грузинські народні казки" та рукописна Біблія на древнегрузінського мовою.

Виставки Петвіашвілі з великим успіхом проходять у Парижі, Відні, Будапешті, Мадриді, Лондоні, Москві та Тбілісі, а також у США. Велику частину часу художниця працює в Тбілісі, але кілька місяців на рік проводить у своїй майстерні в Парижі.

Картини Русудан Петвіашвілі прикрашають президентський палац Грузії, вона - улюблена художниця Михайла Саакашвілі: "Творчість Русико особисто мене приводить в дуже гарний настрій. Може бути, хтось вважає, що мистецтво має бути трагічним, але я так не думаю. На всіх цих роботах зображена боротьба добра зі злом, в якій завжди перемагає добро".

Кембриджський Біографічний Центр (Англія) включив Русудан Петвіашвілі до книги "2000 видатних людей ХХ століття".

У Києві художниця вперше представить свої роботи у Київському національному музеї російського мистецтва. Виставка триватиме з 20 червня по 3 липня.

Реклама:

Головне сьогодні