Панельна дискусія "Вкрадена Європа (проблеми Європейського Союзу)"

11-12 червня в Києві в рамках міжнародної ініціативи "Пост-глобалізація" та за підтримки Центру дослідження науково-технічного потенціалу та історії науки Національної академії наук України, Конфедерації вільних профспілок України, Центру візуальної культури та Центру дослідження суспільства буде проходити круглий стіл "Кінець неолібералізму: Східна Європа та криза" та панельні дискусії за участю провідних науковців з Західної та Східної Європи, інших країн світу, які досліджують економічні та соціальні аспекти глобалізації.

Серед учасників: Крістоф Агітон (ATTAC Франція), Ніколя Буллард (Focus on the global south), Міхал Сутовський (Krytyca Polityczna, Польща), Гаспар Міклош Тамаш (TGM, філософ, колишній голова партії "Зелені ліві" та директор Інституту філософії Угорської академії наук), Васіле Ерну (письменник, журналіст, координатор CriticAtac.ro, Румунія), Борис Кагарлицкий (директор Інституту глобализації та соціальних рухів, Росія), Борис Малицький (директор Центру дослідження науково-технічного потенціалу та історії науки Національної академії наук України), Василь Черепанин (редактор часопису "Політична критика"), Володимир Іщенко (редактор часопису "Спільне").

На думку експертів ініціативи "Пост-глобалізація", український уряд має достатньо повноважень та важелів для негайного припинення відтоку фінансового капіталу з країни, ліквідації офшорних схем "оптимізації" оподаткування та повернення капіталів українських олігархів в країну. Відповідні заходи могли б вирішити більшість проблем з наповненням бюджету та пенсійного фонду країни, сприяти мобілізації ресурсів для інноваційного розвитку країни. Чому цього не відбувається? Через корупцію влади чи олігархизацію політики? Параліч влади чи нездатність опозиції? Чи врятує Україну та інші країни Східної Європи подальше вперте просування заходів "суворої економії" на тлі відсутності державного регулювання обігу фінансового капіталу і фактичного перекладення тягаря кризи з великого олігархічного бізнесу на робітничий клас та малих і середніх підприємців?

Чи відрізняється характер економічної кризи у Східній Європі від інших регіонів світу? Унікальність Східної Європи аж ніяк не у абсолютних показниках бідності, корупції та поляризації суспільства. Навряд чи можна нас особливо виділити і з точки зору швидкості змін, принаймні, в довгостроковій перспективі. Швидше навпаки, може скластися враження що тут вже давно нічого не відбувається. За останні 25 років ми (на відміну від більшості інших регіонів світу) як і, скажімо, Африка на південь від Сахари, залишилися приблизно на тому ж рівні економічного і соціального розвитку. Наша унікальність, схоже, тільки у винятково стабільній безпросвітності.

Але чи була політика українських урядів всіх кольорів і орієнтацій у дійсності неоліберальною? Адже багато західних і доморощених експертів стверджують, що всі проблеми нашої економіки від того що ми недостатньо строго дотримувалися порад МВФ. Пост-радянська економіка в Україні, дійсно, мала і має свої особливості. Адже країні вдалося виростити декількох досить великих олігархів, амбіції яких один час поширювалися навіть за західні кордони України.

У рамках конференції відбудуться відкриті диспути у форматі панельних дискусій, під час яких ви зможете не тільки послухати наших зарубіжних гостей, але й поставити прямі питання та отримати на них відповіді.

11 червня в рамках конференції о 18:30 відбудеться панельна дискусія "Вкрадена Європа" (проблеми Європейського Союзу).

Модератор: Василь Черепанин.

Учасники: Крістоф Агітон, Ніколя Буллард, Міхал Сутовський, Василій Колташов, Борис Кагарлицький.

Захід відбудеться в лекційній залі Будинку вчителя.


Виступи супроводжуватимуться синхронним перекладом.

Подія у facebook

Місце:
Київський будинок учителя

Лектори:
Сутовський Міхал,Черепанин Василь,Агітон Крістоф,Буллард Ніколя,Кагарлицький Борис,Колташов Василій

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні