Відкриття виставки живопису по шовку Русудан Петвіашвілі

У Києві вперше покажуть роботи відомої грузинської художниці Русудан Петвіашвілі. В експозицію ввійдуть 30 картин, виконаних у техніці графіки на папері і розпису по шовку.

Унікальність робіт полягає у тому, що всі вони виконані в один дотик, без відриву від аркуша.
Серед шанувальників таланту Русудан — відомі художники, політики і мистецтвознавці. Її роботи називав геніальними Пабло Пікассо, своє захоплення нею висловлювали 43-й президент США Джордж Буш і Маргарет Тетчер, яка отримала картину молодої художниці у подарунок під час офіційного візиту у Тбілісі в 1987 році.

Талант Петвіашвілі проявився вже у ранньому дитинстві. Батько — її головний наставник і учитель — дозволяв розмальовувати навіть стіни квартири. Перша виставка Русудан відбулася у Тбілісі в 1974 році, коли дівчинці було лише 6 років. А у 1982-му у французькому Сент-Йорі пройшла наукова конференція, присвячена феномену Петвіашвілі.

Під час навчання у Тбіліській державній художній академії Русудан проілюструвала книгу "Витязь у тигровій шкурі" Шота Руставелі. У наступні кілька років з її малюнками виходить багато книг, у тому числі "Грузинські народні казки" і рукописна Біблія давньогрузинською мовою.

Виставки Петвіашвілі з великим успіхом проходять у Парижі, Вені, Будапешті, Мадриді, Лондоні, Москві і Тбілісі, а також у США. Більшу частину часу художниця працює у Тбілісі, але кілька місяців на рік проводить у своїй майстерні в Парижі.

Картини Русудан Петвіашвілі прикрашають президентський палац Грузії, вона — улюблена художниця Михаїла Саакашвілі: "Творчість Русико особисто у мене викликає дуже гарний настрій. Можливо, хтось вважає, що мистецтво має бути трагічним, але я іншої думки. На всіх цих роботах зображена боротьба добра зі злом, в якій завжди перемагає добро".

Кембриджський біографічний центр (Англія) включив Русудан Петвіашвілі у книгу "2000 видатних людей ХХ століття".

Виставка триватиме з 21 червня по 3 липня.

Місце:
Київський національний музей російського мистецтва

Лектори:
Без лектора

Вартість:
5-30 грн.

Реклама:

Головне сьогодні